NEManya blog

Ez itt nem egy anyablog. Ez egy nagynéni blogja.

Instant cicapatika – ezeket tartsd otthon, ha macskád van

2021. március 21. 15:24 - NEManya

Rutin meg az évek, szokták mondani. A macskáknak ugyanúgy lehet ezerféle, „semmiből jövő” egészségügyi problémájuk, mint nekünk. Ahogy pedig mi sem tudunk minden esetben azonnal orvoshoz rohanni, de igyekszünk lehetőségeinkhez mérten javítani a tüneteken, úgy érdemes nekik is segíteni mondjuk egy vasárnap estén, amikor hirtelen nincs más lehetőségünk.

Itt szeretném leszögezni, súlyosabb probléma esetén az ember természetesen rohan velük oda, ahol van ügyeleti ellátás, ez nem is kérdés. Ilyen például, ha a cica nem tud pisilni. A húgyutak elzáródása azonnali megoldásért kiált.

De tegyük fel, hogy kisebb gond üti fel a fejét. Az sem mindegy, mennyi idős a cicánk, vagy, hogy hajlamos-e bizonyos betegségekre. Csipim például fülfájós volt, évente egyszer előfordult, hogy begyulladt neki, azzal elmentünk dokihoz, kaptunk fülcseppet és fokozottan figyeltünk arra, hogy mindig tiszta legyen a hallójárat, esetenként mi is pucoltuk neki.

Na de essünk neki, mi az, ami sosem árt, ha van a házi cicapatikádban.

A leggyakoribb, hirtelen lecsapó problémák az emésztőrendszert érintők, ezekre nem árt felkészülni. Hasmenés esetére van többféle, bélflóra-helyreállító pasztám, de újabban rendeltem még kettőt (ebből egy elfogyott, amit nem veszek újra, mert nem volt a kedvencük), hogy kitaláljam, melyiket eszik meg legszívesebben. Ugyanis elvileg ezek egytől-egyig finomak a macskák számára, mégsem tudom, milyen macskákon tesztelik az ízeket, mert az én macskáim rendszeresen utálják, amire az van írva „tasty”. Ugyanígy a felzaklatott pocakra jó megoldás a széngranulátum is, illetve én már megelőzöm az orvosunkat és van itthon orvosi macskaeledel érzékeny emésztőrendszerre (száraz és nedves egyaránt), tartósabb hasmenés esetén pedig tíz napos diétát vezetünk be, aztán fokozatosan visszaállunk a normális kajára.
Fontos: háromnapos szabály. Annyit tesz, ha a cicádnak három napnál tovább van hasmenése, mindenképp vidd orvoshoz, mert akkor komolyabb baj is lehet, akár vírusos, vagy bakteriális fertőzés, ami nem megoldható ráolvasással. Ugyanígy, ha a végtermék nem csak amolyan „hát ez fosika”, hanem nem marad meg az étel a cicában, rögtön orvoshoz mész vele, mert könnyen ki is száradhat, ez pedig életveszélyes lehet.

A beleket érintő másik baj ennek az ellenkezője, ami nem más, mint a székrekedés, főleg időskorban gyakori az anyagcsere belassulásával. Ezt érdemes megelőzni elegendő folyadék pótlásával és testmozgással, de amikor már ez nem elég, lehet segíteni a „rendszert” lazacolaj adagolásával, ez egyébként is immunerősítő, sőt, a szőrét, bőrét is átdörzsölheted vele. Gusztustalan halszaga lesz egy darabig, de nem baj, ha lenyalja magáról és jót tesz a kültakarónak. Ugyanígy kúraszerűen adható székrekedés esetén az erre való paszta. Amit én veszek, az egyben szőroldást is elősegít, mert előfordulhat, hogy a felgyűlt szőr okozza, hogy a cica nehezen szabadul meg a „csomagtól”. Itt is érvényes a háromnapos szabály. Ha a harmadik napon sem találsz terméket az alomban, kérj időpontot a dokihoz!

Adok a cicáknak időnként szőroldó nasit, bár a száraztáp, amit kapnak is segít kiüríteni a lenyelt szőrt, de egyébként is figyelek arra, hogy egészséges jutalomfalattal kényeztessük őket, így pedig a kellemes van összekötve a hasznossal. Paszta is megoldás lehet, de a pasztagyűjteményemet nem szerettem volna még eggyel megtoldani, amúgy is jót tesz a fogaiknak, ha ropogtatnak a srácok.

Eddig nem volt olyan cicám, aki hajlamos a szembántalmakra, de most van. Így cicamentő tanácsára folyamatban van a szemcsepp beszerzése, ami mindig jó, ha van itthon, arra az esetre, ha belobbanna a cica szeme. A másik, amivel segíthetsz, az a szem tisztán tartása.
Fontos: régi motorosok nem győzik ajánlgatni a kamillát, de ők sem tévedhetetlenek. Én és velem nagyon sokan szeretnénk lebeszélni róla. A kamilla szárít, ezért még jobban fog viszketni neki, így ingerenciát érez majd, hogy vakarja, ami nem a legjobb egy eleve gyulladt szemnek. Helyette Magyarországon beszerezhető és nagyon jó a gyógyszertári Bórvíz, én speciel Angliában élek és itt nem találtam (még), viszont online állatpatikából rendeltem kisállatok számára készült szemtisztító oldatot. Tökéletesen működik egyébként, kétnapi tisztogatás után majdnem teljesen elmúlt a gyulladás. Természetesen itt is megjegyezendő, hogy amennyiben még nem találkoztál szembántalommal a cicádnál, fordulj orvoshoz, mert elképzelhető, hogy más áll a dolog hátterében. Lehet fertőzés, ami antibiotikumos, több lépcsős kezelést igényel, ilyen esetben pedig lényeges a megfelelő ellátás, mert anélkül maradandóan is károsodhat a macskád szeme.

Van még nekem relaxpasztám is (szerezd meg hát mind, ugye), ez jó lehet, ha a cica stresszesebb, most Jules kap belőle rendszeresen, de egyre kevesebbet, ugyanis ő nehezebben birkózik meg a rengeteg változással, ami a költözéssel járt. Ha nem kultiválják az új, vagy a megszokottól eltérő dolgokat, úgymint utazás, költözés, állatorvosi látogatás, új családtag, stb., érdemes adni nekik, valamint meg lehet próbálni a Feliwayt is. Ebből van párologtatónk, de a márkából létezik spray is.

Az immunerősítés nagyon fontos betegesebb, vagy idősebb cicák esetén, illetve kúraszerűen is lehet nekik immunerősítőket adni, ha esetleg valamilyen betegség ledönti őket a lábukról. Erre használom a Vetri dmg-t, de rendeltem Humacot is, mindkettő nagyon jó. Az idős, már több nehézséggel küzdő Csipimnek a Vetrit szünet nélkül adtam az utolsó két évében, amikor nagyobb volt a baj, átmenetileg háromszoros mennyiségben is, aztán ahogy jobban lett, fokozatosan csökkentettem vissza. Most a srácok tanácsra háromhetes kúrán vannak, egyébként teljesen egészséges, topon lévő cicákat is érdemes évente egyszer-kétszer supportolni kicsit. Mivel nálunk a fiúk most alig félévesek, kölyökvitamint is kapnak, szintén paszta formátumban (már én is röhögök magamon), hogy biztosan minden tápanyaghoz hozzájusson a növésben lévő szervezetük.

Csipink cukorbeteg volt, így van már nekünk egy vércukorszint-mérőnk is, ez egyébként az egyik legjobb befektetés volt. Kisállatoknak való, azt is be lehet állítani rajta, hogy cicának, vagy kutyusnak mérsz, nem volt egy olcsó dolog, de igen hasznos lehet bármikor. Lehet, hogy nem lesz rá szükség a következő tíz évben, vagy sosem, de lehet, hogy igen, akkor pedig jobb nem várni napokat, heteket a kiszállításra (nem olyan egyszerű beszerezni a legjobbat), vagy bizonytalanságban malmozni az orvosi időpontig, hanem könnyen meg tudom állapítani én is, hogy mennyire kell aggódni.

Ha pedig cukorbetegség… lehet éppen más is, teljesen mindegy, de ha tartós gyógyszerezést igénylő betegségről van szó, érdemes figyelni arra is, hogy a macska mája támogatva legyen, ugyanis azt a rengeteg kemikáliát valaminek le kell bontania. Mi a Pronefra májvédő készítményét vettük meg, ezt folyamatosan adtuk neki a gyógyszerek mellett és állítom, hogy sokat segített, mert a legutolsó laborig egészen jók voltak a májértékei.

Plusz egy hasznos dolog: ha tablettát kell beadni, meg lehet próbálni a „pill assist” nevű jutalomfalatot, de ha nem működik, okos találmány még a csipesz is, ami olyasmi, mint egy fecskendő és könnyebb beimádkozni vele a tablettát, mintha az ember az ujjával próbálná letuszkolni szerencsétlen állat torkán. A szájba-bedobós-szájat-befogós módszer volt egyébként nálunk a leghatásosabb, egész könnyű volt így a gyógyszerezés, de nem minden macska ennyire együttműködő. Szóval ez egy ilyen kis extra segédeszköz.

És a végére egy NAGYON FONTOS dolog: soha, semmilyen körülmények között nem adunk a macskának emberi gyógyszert állatorvossal való egyeztetés nélkül! Az egyik csoportban egyszer egy gazdi azzal érvelt a Nurofen mellett, hogy ő már húsz éve tart macskát és mindig is ezt adta, ha észrevette, hogy az állatnak „fáj valamije”. Nem adunk macskának sem paracetamol, sem ibuprofen tartalmú gyógyszert, ugyanis mindkét hatóanyag mérgező! Ha a macska gubbaszt és/vagy nem eszik, azonnal dokihoz visszük. Ha nincs ekkora baj, felhívjuk az orvost és megkérdezzük, mit adhatunk neki. Ezzel segíthetünk a legtöbbet és árthatunk a legkevesebbet.

Ez lenne hát a patikacsomag vész esetére, de még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy nem helyettesíti az állatorvost! Minden esetben azzal kell kezdeni, hogy egyeztetsz az orvossal, főleg, ha kezdő gazdi vagy, vagy pedig kezdő vagy a fennálló problémát illetően. Aztán a századik hasmenéses, vagy székrekedéses helyzetben már nem fogsz pánikolni, hanem csak kinyitod a patikadobozodat.

unnamed.jpg

NEManya

Szólj hozzá!
Címkék: állattartás

A bejegyzés trackback címe:

https://nemanya.blog.hu/api/trackback/id/tr5216472604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása