NEManya blog

Ez itt nem egy anyablog. Ez egy nagynéni blogja.

"Nem vagyok áldozathibáztató, de..."

2020. október 25. 19:56 - NEManya

A mai napot ilyen nevetősre terveztem, de hát az élet nem kívánságműsor és szembejött egy cikk, amit elolvastam, aztán sajnos belenéztem a hozzászólásokba.

„Beperelte Takashi 6ix9ine-t a lány, akiről 13 évesen szexuális jellegű felvételeket készítettek egy házibuliban.” – ez a cikk címe.

„Az eset idején 6ix9ine 18 éves volt, míg a lány csak 13. A lány elmondása szerint drogok és alkohol hatása alatt állt a buliban, így azon felül, hogy kiskorú volt, még a tudatmódosítók is befolyásolták az ítélőképességét. A házibuliban három szexuális jellegű felvétel készült, melyben a lányon kívül 69, és haverja, Tay Milly vettek részt.”– ez pedig egy részlet belőle.

Ezek pedig részletek a cikk alatti hozzászólásokból:

 „Hagyjuk már.. aki egy kicsit is tisztán lát az tudja mi a szitu, 2020 van nem kell félteni ezeket a csajokat…”

„Egyáltalán nem kenyerem az áldozathibáztatás de azért gondoljuk már át.. 13 évesen drogokkal teli házibuli ahol több férfival is közösül. Oké.”

„Szerintem annak az ártatlan gyermeknek több f@sz volt a szájában, mint nekem kanál, írom ezt vágósúly környékén. Nem kell őket sajnálni.”

„Aki olyan kis ribanc hogy buliba tengeti az idejét az meg is érdemli. Ez 2020, ha kiöltözve részegen a picsádat rázod egy buliba és kurvaként viselkedsz már 12-13 évesen akkor ne lepődj meg ha úgy is kezelnek.”

 Szeretném akkor most itt leírni, hogy miért mégis hányingerkeltő áldozathibáztatás, ami a kommentelők közt folyik, megjegyzem, zömmel férfiak írják ezeket, de azért nőket is láttam (- ők még inkább szégyelljék magukat).
Az, amiről folyton és megállás nélkül beszélünk ilyen eseteknél, hogy az áldozat öltözködése, viselkedése, stb. NEM MENTI FEL A VÉTKEST.

Miért nem? Mert a kiskorú akkor is kiskorú, nem véletlenül vonatkoznak arra törvények, hogy az ember NE közösüljön kiskorúval – már az is, hogy ezt mondani kell… mert nem, itt nem arról van szó, hogy a lány tizenhét éves és még kiskorú, hanem konkrétan egy gyerek. Ha már a korának ténye nem vált ki józan férfiből ellenérzést, ott gond van. Emlékszem, tinédzser voltam, ismertem egy lányt, tizenkét éves volt, amikor lefeküdt egy huszonpár éves sráccal. A fél falu kurvázta és nekem is csak sokkal később jutott eszembe feltenni a kérdést, pedig ma már, felnőtt fejjel ezzel kezdeném: a faszinak miért volt ez rendben? Ha nem is ő kezdeményezett, miért nem mondott nemet egy kislánynak? Vagy ez egy ilyen józan észt, ítélőképességet, törvényeket felülíró, mindenkori szabály, hogy ha ő kezdi, akkor mehet, ami a csövön kifér? Akkor nem vagy pedofil? Mi változik? De, szexuális kapcsolatot létesítesz egy gyerekkel, erre van az a csúnya szó ott az előző mondatban.

A másik dolog, amit minden áldozathibáztató előránt a tarsolyából, a hogyan néznek ki és viselkednek a mai lányok, mert az Insta profiljuk meg a tudomisén. Még egyszer mondom: NEM MENT FEL. A mai lányok külsejébe és viselkedésébe pedig igen sok dolog beleszól, úgymint a szüleik, neveltetésük, a társadalom és média befolyása, a tágabb környezete és még sorolhatnám. Egy gyerek, vagy tinédzser lány pedig borzasztóan befolyásolható. Nem azért, mert egy hülye kurva, hanem mert abban az életszakaszban ki így, ki úgy, de mindenki manipulálható. Azért, mert tartozni akarsz valahova, mert nincs elég tapasztalatod, mert még teljesen más képed van a világról, mint később. Naiv lehetsz, jóhiszemű, vagy éppen kétségbeesett, dühös, csalódott, szomorú és akár mindezek egyben. Nem vagyok pszichológus, de szerintem egy ép elme elég ahhoz, hogy az ember ne egy „kis ribancot” lásson, hanem a fiatal, legkaotikusabb korban lévő emberi lényt, akit jó és rossz irányba is lehet vezetni. Azt az egyént pedig, aki az ő befolyásolhatóságát így kihasználja, nem minősítem…

Egy lány akárhogy viselkedik egy buliban, nincs rendben, hogy itassam, drogot adjak neki, közösüljek vele és még fel is vegyem videóra. Nincs rendben, mert egy idősebb nő esetében is szó lehet arról, hogy ebbe rohadtul nem egyezik bele, akkor sem, ha konkrétan nem mond nemet, ugyanis példának okáért pontosan így működik a randidrog. Az ilyen férfiaknak, akik szerint ez elég ürügy lehet, nincs anyjuk? Nincs lánytestvérük? Egyéb nőrokonaik? Vagy lány barátjuk? Teszem azt van egy lázadó korban lévő, tizenhárom éves húgod, aki meg nem értettnek érzi magát, feszegeti a határait, elmegy egy buliba, mert benne akar lenni egy helyi, menő bandában, keresi a helyét és másnap azzal megy haza, hogy valamilyen drogot kapott, molesztálták és levideózták. Akkor is ő lesz a hülye kurva? Minek ment oda? Minek fogadta el a drogot? Minek ivott? Minek vett fel rövid szoknyát? Hagyjuk itt az olyanokat, hogy mert a szülő is felelőtlen, meg a lány is, meg stb., mert a fotelből mindig mindenki tökéletesen nevel gyereket. De a valóság nem ilyen. A valóság olyan, hogy gyakran neked, mint szülőnek teljesen más elképzelésed van egy buliról is, mint ahogy az valójában kinéz, vagy a gyerek valamiért hazudik, azt mondja, máshová megy és még ezer szituáció lehetséges.

Mi is buliztunk tizennégy évesen, idősebbekkel is, tény, hogy később visszatekintve inkább volt valamiféle esti matiné, de akkor buli volt, jól éreztük magunkat, vigyáztunk egymásra. És a szüleim elengedtek, mert ismertek engem, ismerték a házat, ahová mentünk, a barátaimat. Ebből kifolyólag én is elengedném a gyerekemet. Aztán lehet, hogy jönne a pofára esés, mert megjelent egy társaság, akikről előtte nem volt szó, valaki narkót szerzett, amiről nem volt szó, a gyerek gyümölcsös sörébe dobták, amiről nem volt szó. Az ember azt hiszi, mindig mindent kontroll alatt tarthat, pedig egy ilyen esetben rengeteg tényező van, sok más egyéb dolog, úgy, mint más emberek, akiknek a cselekedeteit nem te irányítod és valószínűleg tök más elképzeléseik vannak, mint neked. Így még a gyerekedet, vagy a kishúgodat sem védheted meg mindentől és lehet, hogy meg is történik a baj…

Akkor pedig nem ő a „kis ribanc”, ugye? Ugye nem? Ne legyen!

Mert akármi vitte rá arra, hogy alkoholt igyon, vagy még ha önszántából mondott igent a drogra, akkor sem mented fel azt, aki vele ilyesmit tesz, nemdebár? Nem, nem mented fel, mert annak a másik embernek is van agya, elvileg egy civilizált valaki, aki egy társadalom egy tagja, akinek kell, hogy legyen egy morális iránytűje, ami azt mondja neki: „basszus, ez a lány mégiscsak egy gyerek, inkább berakom egy szobába aludni”. Vagy hazaviszem. Szólok az anyjának. Szólok a barátainak. Nem a szájába tömöm a farkam és röhögök, meg levideózom. És ugyanezt várjuk már el minden normális, felnőtt férfitől, vagy tinédzser fiútól. Nem használunk ki öntudatlan lányokat. Juthatott ő akárhogy abba az állapotba, mászhat rám akárhogyan, ne legyen már ehhez gyomrom!

Ha lenne egy fiam, az elsők között tanítanám meg neki ezt a szabályt. Bár bízom benne, hogy nem kellene a szájába rágnom, mert fejlődne annyira az intelligenciája és empátiája az évek alatt, hogy mire ehhez a kérdéshez jutnánk, magától is értené. Neked, mint férfinak, ne legyen ehhez gyomrod. Ha pedig a haverod előjön az ötlettel, nem vihogsz, meg helyeselsz, meg odanyomod te is a péniszed a lány szájába, hanem azt mondod a haverodnak, hogy „ne csináld már, nem látod, hogy milyen állapotban van?”. Jóérzésű férfiember nem úgy reagál, hogy „ha már ekkora kurva vagy, edd meg amit főztél”. Nem lehet kifogás. És bármennyire feltartjuk a kezünket és mondogatjuk, hogy nem akarunk áldozathibáztatók lenni, a „de” után jön a lényeg, ami semmi más, mint mégiscsak nyers áldozathibáztatás, meg a tettes felmentése. Felmentjük azt, aki kiskorút molesztál, felmentjük a nemi erőszaktevőt, felmentjük a bántalmazót ilyen meg olyan okokra hivatkozva?

Akkor aki hirtelen felindulásból öl, az is rendben van, mert minek baszta fel az agyát a másik? Minek pörölt annyit az asszony, vagy mi? Minek sértegette az a csávó a részeg haverját, akit a másik a végén fejbe vert baltával? Úgy kell neki. Minek ment oda? Minek mondta, amit mondott? Meglopták? Minek hagyta nyitva a kocsiját? Minek rakta a zsebébe a mobilt? Ha jobban figyel, nem lopják meg!

Emberek, amire törvény vonatkozik, arra nem véletlenül vonatkozik törvény. Ami bűncselekmény, az bűncselekmény. Lopás, gyilkosság, bántalmazás, testi sértés, nemi erőszak, szexuális visszaélés, kiskorú veszélyeztetése és társai, mind bűncselekmények. Ha pedig az egyik bűnöst nem mentjük fel hülye, mondvacsinált okokra hivatkozva, az áldozatot hibáztatva, akkor ezen az úton haladva ne mentsük fel a másikat se.

max-okhrimenko-7sivw9dzdro-unsplash.jpg

NEManya

Szólj hozzá!
Címkék: vélemény

A bejegyzés trackback címe:

https://nemanya.blog.hu/api/trackback/id/tr1816257634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása