NEManya blog

Ez itt nem egy anyablog. Ez egy nagynéni blogja.

Szép hajat, olcsón...

2020. augusztus 18. 20:19 - NEManya

Voltam ma fodrásznál, találtam itt egy jó kis, orosz tulajdonban lévő szalont. Yulia nagyon profi, gyorsan és könnyen rám hangolódott, megértette, mit is szeretnék, megbeszélés után pedig nagyon precízen, körültekintően kivitelezte a dolgot. Az ára is baráti volt, ami nekem mindig csak egy esetleges plusz pozitívum, de sosem szempont.

Van egy dolog, ami mindig felküld a plafonra, az az, ha bármilyen Facebook-csoportban valaki JÓ fodrászt, körmöst, kozmetikust, vagy akár tetoválót keres… OLCSÓN.

Komolyan??
Nem tudom, én értem, hogy az ember spórolni akar, de akkor a végeredmény olyan is lesz. Véleményem szerint ha szépítkezésről, hiúságról beszélünk, akkor a minőséget igen is, meg kell fizetni. Ha szakemberrel szeretnék megcsináltatni valamit a külsőmön, akkor ott nincs helye fillérbaszásnak. Több okból sem.

Egyrészt azért, mert mint írtam, a minőséget meg kell fizetni. Akarhatod fogni a pénzt, akarhatsz spórolni ezen, de holt biztos, hogy nem leszel száz százalékig elégedett a végeredménnyel. Aztán bőghetsz otthon a tükör előtt, mert a gagyi, de olcsó fodrász leégette a hajad, vagy a pincetetováló két egyenes vonalat képtelen volt húzni a gugliból leszedett mintában. Akkor meg ugye jön a plusz költség, keresni valakit, aki helyrehozza, amit odahányt nekünk, olcsójánosnak az előző „mesterember”, természetesen azt már muszájból drágán, úgyhogy végeredményben ahhoz, hogy ki merjünk menni az utcára és ne érezzük fosul magunkat a bőrünkben, még rá is fizettünk. Megérte? Nem.

Másrészt – és ez itt a fontosabb – az a szakember, aki tőled pénzt kér azért, hogy megbűvészkedje a hajad, a bőröd, a körmöd, stb., mindezért tanult. Nem keveset. Éveket az életéből és nem aprópénzt áldozott arra, hogy olyan szinten legyen, amilyen szinten van, mire te beülsz hozzá a székbe. Ezentúl pedig neki ebben ideje, munkája, energiája van. Abban a két órában, amíg „A” frizurából „B” frizurát csinál, ő dolgozik, energiát és tudást fektet be. Na meg rezsit fizet, alapanyagokat vesz meg és élni is szeretne. Bocsássuk meg neki, hogy nem akarja kímélni a Te zsebedet, hogy aztán ő két hétig vajas kenyéren éljen.

Elirigyelni a másiktól a munkabérét szerintem kicsinyes dolog. Igen, tudom, vannak a „lehúzósok” is, bár én nem így hívnám őket sem, mert ott pedig egy nevet, a brandet kell megfizetned, aminek jó esetben tudatában vagy Te is. Vagy megfizeted ezt a nevet, vagy a név nem számít és akkor fele annyit fizetsz csak egy másik, kevésbé neves helyen dolgozó szakembernek. De kifizeted és nem puffogsz az áron, nem akarsz lelkiismeret-furdalást kelteni a szolgáltatóban. Nem tudom, honnan van ez a mai, szájról szájra terjedő hülyeség, hogy ez meg az a szépségipari szolgáltató ilyen, meg olyan drága és a kurvaanyját, én nem érzek szürreálisnak tíz-húszezer forintot kifizetni, amiért cserébe A-tól Z-ig körbevarázsolták a fejemet. Az a szakképzett ember pedig abból a pénzből nem a Maldív-szigetekre megy (de még ha oda is menne, nekem ahhoz mi közöm?!), nem a harmadik Jaguárt veszi a mélygarázsába, hanem egyszerűen csak él.

Te is megkapod a fizetésed és tudja bántani az önérzetedet, ha tudod, hogy nincs megfizetve a tudásod. Ne irigyeld el akkor a másiktól se ugyanezt! A hentesüzletet sem kéred számon azért, mennyibe kerül a hús. A boltban megveszed a ruhát, ha nagyon tetszik, nem állsz neki alkudozni. Az étteremben kifizeted a jól eső vacsorádat, még jattolsz is. Akkor ne a fodrásztól, a körmöstől -, a tetoválótól meg főleg ne - sajnáld a pénzt! De tulajdonképpen ez bármilyen szakemberre igaz. Sose akarj rajtuk spórolni, ha a helyükben lennél, te is ugyanúgy elkérnéd azt az összeget, amit korrekt fizetségnek éreznél az energiádért, az idődért és a profizmusodért.

Én nem a szépségiparban dolgozom, tehát nem önmagamért írom ezt, hanem a jó szakemberekért, akik időnként már ki sem merik ejteni a szájukon a végösszeget. Tudom, mert az, hogy nem ebben dolgozom, nem azt jelenti, hogy sosem beszélgettem velük. Ne kelljen szégyellniük magukat azért, mert meg szeretnének élni.

Vagy tulajdonképpen ragaszkodhatsz az olcsóhoz. Nem mondom, hogy ne ez legyen az elsődleges szempont számodra, ha úgy érzed, de ez esetben ne lepődj meg, ha nem az a vége, amit szerettél volna. 

guilherme-petri-ptofbgku3ui-unsplash.jpg

NEManya   

Szólj hozzá!
Címkék: vélemény

A bejegyzés trackback címe:

https://nemanya.blog.hu/api/trackback/id/tr1616168684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása