NEManya blog

Ez itt nem egy anyablog. Ez egy nagynéni blogja.

Nő vagyok és ki merem mondani: akkor szülök, ha akarok

2020. június 02. 20:34 - NEManya

Az előző poszt kapcsán, amit ITT találsz, szeretném megköszönni az intelligens, értelmes hozzászólásokat azoknak, akiktől ilyen érkezett! Ezeket olvasva látom, hogy talán még nincs veszve minden.

Viszont amiről most írni szeretnék, az a maradékról szól. Első körben – bár számítottam rá – elképesztett az, hogy mennyien nem is olvasták végig magát a posztot. Ugyanis ellentétben azzal, mint amit sokan gondolnak, az a poszt nem az anyaság elleni blitzkrieg, hanem éppen az anyaság egy szeletéről szól. Csak ugye az első bekezdésben leírtam, hogy még nincs gyerekem és lehet, hogy nem is lesz, mert ezt még nem tudom és van, aki itt leragadt.

Na most rólam éppen lepereg, de elgondolkodtam azon, mennyire tisztelhetem, ha egy felnőtt nővel úgy beszélek, hogy hülye picsának hívom, lealacsonyítóan „kedves gyereklány!”-ként szólítom meg, valamint önzőnek és éretlennek titulálom, csak mert azt mondja, nem akar szülni. Elképesztőnek tartom, hogy ember embernek farkasa, hogy nekem, mint egyénnek a döntéshez való jogomat egyesek egyenesen sérelmezik és még az én édesanyámat is felemlegetik, csak mert azt mondom, most még nem akarok gyereket és talán később sem. Hogy a szuverén jogommal mit sem törődve taposnának a sárba, mert nem szülök azért, hogy legyen, aki kitermeli a nyugdíjamat (nem én mondtam, hanem a kommentelők), vagy mert egy nőnek a nőisége és az embersége akkor teljesedik ki, ha szül (ezt sem én mondtam) és én ezzel nem élek.

Szeretném ezt most helyretenni. Ha egy nő szül, azért tegye, mert ő akar. Ne azért, mert mások azt mondják neki! Ha pedig egy nő úgy határoz, nem akar, akkor neki nem kötelező és a másiknak semmi joga az ő méhében turkálni. Egyrészt akkor nem, ha neki nincs, másrészt akkor sem, ha neki van sajátja, mindkét esetben azért, mert nem verjük más faszával a csalánt.
Minden nőnek joga van eldönteni, mihez kezd a saját életével. Hogyan használja fel a saját testét és hogyan táplálja a saját lelkét. Joga van ahhoz, hogy kiteljesedjen anyaként, de ugyanúgy joga van ahhoz is, hogy kiteljesedjen munkájában, művészetében, bármiben, amiről úgy gondolja, az számára a fő csapásvonal. Egy nő nem kevésbé nő attól, hogy nem anya. A nőiség nem egyenlő az anyasággal. Egy gyermektelen nő és egy anya tökéletesen egyenlő nőtagjai a társadalomnak, ha tetszik, ha nem, csak rajtuk áll, hogy milyen szerepben érzik magukat otthon.

Egyébként kifejezetten gusztustalannak tartom a gyermektelen nőket ostorozni, mert nem kevés köztük az olyan, aki egészségügyi okokból nem tud gyereket szülni, pedig szeretne. Ha ezt az ember felhozza, jön a mentegetőző, izzadságszagú „ja, az más”, amivel szerintem nem lehet kimosakodni abból a gyomorforgató tényből, hogy egy embertársadat az alapján tartod többre, vagy kevesebbre, hogy szaporodik-e. Mert amikor egy saját döntéséből kifolyólag gyermektelen nőre kígyót-békát kiabálsz és azt mondod, hogy ezzel ő nem teljesedik ki emberként, vagy nőként, azzal ugyanúgy bántod azt is, akinek nincs választása.

Vérlázítónak tartom, hogy magukat értelmesnek gondoló emberek úgy néznek a másikra, mint a szaros wc-papírra és közönségesen sértegetni kezdik, csak mert ő azt meri mondani, hogy nem szül. Én pedig úgy gondolom, ha a más kultúrából jövő, a szaporodás szentségét elsődlegesnek tartó indiai nő, vagy egy többgyermekes magyar családanya azt tudja mondani, hogy „mindenki el tudja dönteni maga, hogy akar-e anya lenni, vagy sem”, akkor ezt más is meg tudja tenni. Mert mindössze empátia, elfogadás, intelligencia kérdése, hogy belepofázol-e abba, hogyan éli a másik az életét.
Dühös vagyok, igen. Nem magam miatt, de úgy en bloc a nők miatt. Nevetséges, hogy egy nőnek szégyellnie kell magát a véleménye, a döntései következtében. Lehet azzal támadni a másikat, hogy kifogásokat keres, hogy miért ne szüljön (ismét nem én mondtam), lehet azt feltételezni, hogy valójában a párja nem akar tőle gyereket és ezzel takarózik (szintén zenész), de mi lenne, ha ahelyett, hogy konspirálnánk és a másik magánéletében vájkálnánk, egyszerűen elfogadnánk a döntését? Mi lenne, ha egy magyar nő egyenesen, felszegett fejjel, a legnagyobb természetességgel mondhatná ki, hogy nem akar gyereket és senki sem szándékozná ezért máglyára vetni? Mi lenne, ha hagynánk egymást élni?

Az, amikor egy idegen faszi online a méhemben turkál, olyan, mintha én azért baszogatnám, mert nem akar vaszektómiát. Az nem az én döntésem, hogy egy faszi elkötteti-e magát, ugye? Miért is foglalkoznék vele? Akkor az a faszi miért veri a tam-tamot, hogy márpedig én önző vagyok, ha nem szülök?
A másik probléma az, amikor nők parádéznak ugyanezen, mert ha a nők sem állnak ki egy másik nőért, akkor mit várnak, értük ki fog? Márpedig töretlenül azt gondolom, ha X számú anya és gyermektelen nő képes elfogadni és tiszteletben tartani egymás döntését, akkor a maradékot csak a józan ész hiánya tartja ettől vissza.

A magyar egy olyan társadalom, ahol mindenki jobban tudja helyetted és úgy ragad rád mások jobban tudása, mint a gyanta, amitől alig lehet szabadulni. Milyen iskolába menj, milyen foglalkozásod legyen, ki legyen a párod, házasodj össze, csinálj gyereket, etc. Vadidegen emberek kántálnak bele abba, hogyan élje a másik a mindennapjait, körbetekerik őt, mint a folyófű, elszívják az életerejét és ha nem mer ellenkezni, akkor azért lesz eltaposva, ha meg mer, akkor azért. Mi változik akkor, ha XY feladja az elképzeléseit és azoknak tökéletesen ellentmondva úgy tesz, ahogy szerinted helyes? És mi van, ha szarik rád és eleget tesz a saját akaratának?

Megmondom: kurvára semmi változás nem lesz a Te életedben. Szóval akár békén is hagyhatod.
És ugyanúgy, ahogy nem baszogatunk senkit amiatt, hogy milyen színűre festi a haját, vagy milyen autót vesz, hova költözik, vagy milyen tetkót csináltat, úgy nem szólunk bele abba sem, hogy vállal-e gyereket, vagy sem. Mert joga van hozzá, hogy maga döntse el.
Jó, hogy nem a Józsi a másik utcából mondja meg, hogy nekem kötelességem-e bármit csinálni, példának okáért szülni. Még jó, hogy van nekem is agyam, saját testem, ami él és mozog, saját érzéseim és akaratom, ami után mehetek és nem a Józsi hülyesége a szentírás.
Mert véleménye éppen mindenkinek lehet, de tényként kezelni azt kurva veszélyes, főleg, ha az a sajátod. Gondolhatod azt rólam, vagy a Magdiról, vagy bárki másról, hogy egy önző, hülye picsa, mert nem szül, de ez maximum a te véleményed és szerencsére mind képesek vagyunk eldönteni helyetted, hogy akarunk-e szülni egyáltalán.

Én minden nőnek azt mondom, hogy merjen dönteni a saját életéről, merje megélni azt, amire ő vágyik, legyen az gyerek, karrier, vagy akár a kettő együtt, vagy legyen az a hobbija. Tegye azt, ami számára örömet okoz, amiben kerek egésznek érzi magát, amitől esténként büszkén tud a tükörbe nézni. Amiben jónak, sikeresnek, értékesnek érzi magát. Ami neki boldogságot jelent. Merje kimondani, hogy ő azt akarja csinálni, legyen magára büszke és tegye meg! A többi nő pedig támogassa ebben! És a férfiak is!
Nem kell, hogy ugyanazt akarjuk. Mind különbözőek vagyunk, különböző életekkel a hátunk mögött, különböző tapasztalatokkal és vágyakkal. De fogadjuk már el egymás döntéseit, vágyait és netán próbáljunk is meg örülni egymás sikereinek. Ha pedig azt mondod, tökre leszarod egy idegen ember sikereit és baromira nem érdekel, nemhogy még örülj is neki, akkor miért foglalkozol azzal, hogy tulajdonképpen mit csinál?

nicole-adams-mkw4eamvjka-unsplash.jpg

Ja igen, és plusz egy info: a család nem azt jelenti, hogy "apa, anya, gyerekek". A család mindenkinek azt a közeget jelenti azokkal a kapcsolatokkal, amiben otthon érzi magát. Egy egyedülálló anya, vagy apa a gyerekével, gyerekeivel is család. Egy homoszexuális pár a gyerekeivel is család. Egy szerelmes pár gyerek nélkül is család. Egy egyedülálló nő, vagy férfi a kutyáival is család. Engedtessék meg mindenkinek, hogy az legyen a családja, ami!

NEManya  

114 komment
Címkék: vélemény

A bejegyzés trackback címe:

https://nemanya.blog.hu/api/trackback/id/tr7515736760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lorrh 2020.06.03. 09:40:00

Én is egyetértek azzal, hogy a mai nyugati felvilágosult nő eldönthesse, hogy szülni akar-e vagy sem. Az egyéni szabadságjogok a mai világban fontosabbak a fajta fennmaradásánál. Ez meg az árnyoldala a dolognak. Ha ugyanis eldönthetik és gyerektelenül is társadalmilag megbecsült és biztonságos, kiteljesedett életet élhetnek, akkor lecsökken a szaporulat a fenntarthatatlan szintre. Nincs ezzel sem baj, ha helyeseljük az öngyilkos társadalom teóriáját. Az individualizmus mindent legyőz, még önmagát is megsemmisíti. Jogosan, hiszen evolúciós zsákutca.

Vannak a Földön bőven olyan népek, akik túlszaporodnak. Majd ők átveszik a bolygón a helyünket.
Inkább majd ők fognak pofára esni, mert az a szellemi kreativitás ami létrehozta az iPhone-t meg a Teslá-t, amire ezek a túlszaporodó népek is vágynak, nos ezek is el fognak tűnni a nyugati világgal egyetemben.

aranea 2020.06.03. 12:19:15

@Lorrh: Drága kedveském, nyisd ki kérlek a szemeidet: mi is irdatlanul túlszaporodtunk, éppen hogy most kezdünk visszafogyni valami fenntarthatóbb szintre. Elég, ha azt mondom: a Rákóczi szabadságharc idején 3 milla fő volt egy ennél sokszor nagyobb "Magyarországban", a honfoglalás idején pedig 200 ezer főről beszélhetünk... ha annyira zavar mások szaporodása, amit persze teljességgel megértek, akkor állj be egy világszervezethez, és menj oda felvilágosítást tartani, óvszert osztani, spirált felhelyezni, stb.

Lorrh 2020.06.03. 13:30:58

@aranea: nem zaver Édesem! Felőlem annyit szaporodnak amennyit akarnak, miből olvastad ki hogy zavarna? Pont hogy ez a biológiai realitás: az életképesebb szaporodik, a túlgondolkodó individualista meg kihal.
Más hozzáfűznivalód?

Reg_B 2020.06.03. 20:52:31

Teljesen egyetértek a posztban leírtakkal, de azzal egy kicsit bajban vagyok, amikor a gyerekmentesek társadalmi nyomásról meg közvéleményről beszélnek. A legtöbb (nő)ismerősöm, aki nem akar gyereket ambiciózus, független, önálló, saját magának teremtett meg mindent, és komoly áldozatokat hozott, hogy elérjen oda, ahol van. A minimum az lenne, hogy élvezi ezt a helyzetet, és leszarja, hogy a szomszéd Mari néni (társadalom) mit gondol. A családos barátaimon látom, hogy rengeteg segítséget meg erőforrást kapnak, viszont folyamatosan kompromisszumokat kell kötni a szülőkkel, az anyósékkal, szomszéd Mari nénivel, az iskolával, a háziorvossal, az állammal stb. Stb. Szóval azon aggódni, hogy idegenek, akik nem szeretnek, és nem segítenének ha bajban lennél, mit gondolnak kicsit öngól és egy tök felesleges kör. Az internet ilyen szempontból (is) nagyon pöcegödör, mert olyan emberek szennyét kapod digitálisan az arcodba, akikkel a való életben szóba sem állnál. A blog nevéből kiindulva ez egy visszatérő téma lesz, szóval lesz itt még női princípiumozás, de kell ezzel foglalkozni? Érdemes azon meditálni, hogy mi járhat olyan emberek fejében, akik szerint szülni KÖTELEZŐ?

Almandin 2020.06.03. 23:05:00

Sajnos sokan nem képesek a kulturált vélemény-nyilvánításra. Másrészt nagyon aktívvá kezd válni a blogokon az antifeminista, nőellenes szekció, amelyik minden hasonló témára ráveti magát és azt hiszik, ha szinte csak ők nyilvánulnak meg, majd megváltoztatják a közvéleményt.
Egyébként én riasztónak találom ezt. 10 éve is kommenteltem és akkor ez még marginális jelenség volt. Ma sokkal nagyobb az aktivitása ezeknek. Ha ez így folytatódik, 20-30 év múlva a törvényhozásban is jelentős erőt képviselhetnek majd, és lebontják a női jogokat. Lehet, hogy 100 év múlva az európai nők majd úgy élnek, mint 200 évvel ezelőtt. Különösen azok a férfiak fogékonyak az antifeminizmusra, akik sikertelenek a nőknél. Azt gondolják, hogy a feminizmus tehet arról, hogy nem kaptak nőt. Pedig inkább a fogyasztói társadalom van a jelenség mögött, mindenki a legjobbat akarja, a realitásérzék meg eltűnt sokaknál. Azt látom, hogy nagyon rossz irányba megy a társadalom.

BOAR 2020.06.03. 23:05:36

Nem bírod a kritikát?
Ezekszerint helyes volt az értékelés, hogy egy hülye picsa vagy...
(Egy önző hülye picsa)

Ouvrez-vous à moi2 2020.06.03. 23:06:10

@Reg_B: Az utolsó mondatoddal kapcsolatban kérdezz meg bármilyen kormánypárti képviselőt. Mindegy hogy nőt vagy ffit.

Almandin 2020.06.03. 23:06:31

@Lorrh: Miért van az, hogy téged is csak az zavar, hogy a NŐK nem szülnek? Ha egy férfi nem vállal gyereket, az miért elfogadhatóbb a szemedben, hiszen akkor is csökken a népesség!

csakférfi 2020.06.03. 23:07:22

Férfiként honnan tudnám hogy férfi vagyok
.... ha nincs gyerekem?
Nőként honnan tudnám hogy nő vagyok ha nem szülök gyereket?
Bakker..... szeretni saját gyereket szívből apaként.... anyaként....
Csak megy a szingli nyálverés!
Ne szülj.....
Akkor nem tapasztalsz anyaként.... Apaként!
Nem kötelező!!
De sohasem tudod..... Mi az az érzés amikor valaki élete tőled függ...
Ah...... lövésetek sincs mi az a családi meghittség!
Bakker!
Csák szájtéptek... Felelősségről meg féltek!
Fusztrált egy társadslom!
Szabad akarat?
Szabadon megteszem..... ami kötelező!
Haláli ez a nyálverés!

Almandin 2020.06.03. 23:10:12

@csakférfi: Egy normális ember már néhány évesen is tisztában van a saját nemével, nem kell gyereket csinálni hozzá.
Mellesleg, ha valaki a gyerekvállalásig nem tudja, milyen nemű, akkor honnan tudja, milyen nemű párt kell választania?
Ekkora hülyeséget már rég olvastam, mint amit most leírtál.

Ouvrez-vous à moi2 2020.06.03. 23:21:05

Kedves NEManya,
Töredelmesen bevallom, hogy az előző bejegyzésedet nem olvastam, és ezen is csak átfutottam.
Azt is töredelmesen bevallom hogy a baráti/rokoni körben neki szoktam szegezni a választ a lányoknak/hölgyeknek, de nem feszegetem a választ (ha van egyáltalán).

Ugyanis, én csak azért érdeklődök, mert nekem örömet okoz az ha másoknál (szerintem rendes embereknél, normális családban) - hogy is fogalmazzak szépen - szaporulat van. Nekem nincs, valószínűleg már nem is lesz.

Ettől függetlenül elfogadom a nemleges választ, az okait nem firtatom. Nem rám tartozik.

Jogos észrevétel lehet, hogy az sem tartozik rám ha szeretnének gyereket, esetleg már úton van, dolgoznak rajta, stb, stb, stb. De az én kíváncsiságom - bármennyire illetlenség is - bizony kiterjed erre a témára azoknál akiket fontosnak tartok az életemben, illetve akik közel állnak hozzám.

Vannak olyanok is, akiknek soha nem szegeztem, és nem is fogom nekiszegezni a kérdést, hiába találkozunk/beszélünk nap-nap után. Nem érdekel. Van véleményem róla mint nőről, meg van róla egy másik véleményem mint "homo sapiens (sapiens)"-ről.

Tények a lényeg: nem akarsz (még) gyereket?
A te dolgod.

Részemről a "kioktatást" ugyanazzal úszod meg mint mindenki más:
- csak megjegyezném, hogy azért figyeld a gyertyáidat. A 4. x-ben már késő lehet. Szar mikor a gyerek szülőijén megkérdezik, hogy miért a nagymama jött el, miért nem az anyuka.

Pussz.
Péter (36)

Ouvrez-vous à moi2 2020.06.03. 23:34:42

@Almandin:
Most fogom a fejem.
Nem vagyok sikeres a nőknél. Nincs gyerekem.
Én most akkor antifeminista/nőellenes vagyok?

Ha hiszed, ha nem, már többször választottam mind helyettesemmé, mind utódommá nőket (civilként és vezető versenybíróként) mint férfiakat. Egyszerűen azért, mert a csajok sok esetben összeszedettebbek, meg mert jobban megbíztam bennük mint például a saját szobatársamban.

Oké, azt is tudtam, hogy egyik sem hisztis liba, hanem talpraesett és okos, karakán emberek.

A munkahelyemen is jobban szeretek (illetve szerettem) nőkkel dolgozni, sokkal alaposabbak és sok szempontból megbízhatóbbak is mint a ffi kollégák. Nem csapják össze, hanem inkább kérdeznek ha valami nem tiszta (valahogy hiányzik belőletek a patópál-mentalitás). Mondjuk itt is van/volt azért probléma, mert a rendszerszintű gondolkodás hiánya miatt párszor ki kellett rohannom rágyújtani, hogy nehogy olyat mondjak amit még magam is megbánok.

11 Favágó 2020.06.03. 23:39:12

Már bocs, hogy nem a helyenként káromkodásba hajló lényeggel foglalkozom, csak a végén a dőltbetűs résszel.
A családról alkotott fogalmad, valahol a lakóközösséggel azonos, téves.

Szerintem egy homoszexuális párnak nincsenek gyerekei, tehát a gyerekeivel nem lehet család. Egy szerelmes pár az egy szerelmes pár, a férj-feleség meg gyerek nélkül is család. Egy egyedülálló nő, vagy férfi a kutyáival is család - micsoda? csak nehogy szaporodjanak.

Engedtessék meg mindenkinek, hogy úgy éljen, ahogy szeretne, ha azzal nem sért másokat -DE a család azlegyen az, ami!

csakférfi 2020.06.03. 23:43:45

@Almandin:
Bírtalak..... Eddig.
A gyerekből felnőtt lesz.
A lányból nő.... Utána... Anya
Azért nő... Mert anya lesz.
Azért férfi... Mert apa lesz.
Mit nem értesz?
A teljes élet... evolúciós kódolás.... Szülőnek lenni.
Az hogy a mai agymenések milyen feltételeket szabnak okosság címén.... Hogy nőnek nézz ki vagy férfinak.... ÉPP LESZAROM.
Minthogy az élet is.
Az élet a folytonosság.
Gyerek felnőtt szülő..... Újra és újra.
Ez van!
Így teljes az élet. A körforgás.

"16
Ahol megvalósul a teljes üresség,
ott a nyugalom tisztán megmarad,
minden növekszik a maga rendjén,
az örök áramlásban körbe-halad.
Minden virul, terem,
s a kezdethez visszatér szüntelen.
A kezdethez visszatérés: a béke.
A béke: az élet visszatérte.
Az élet visszatérte: állandóság.
Az állandóság tudása: világosság.
Az állandóság nem-tudása: vakság, zűrzavar.
Aki az állandót ismeri, bölcs lesz,
aki bölcs lett, igazságos lesz,
aki igazságos lett, király lesz,
a király az eget követi,"

Tao Te King.
Teljes élet= gyerek;szülőség
Hiány=pótoli kell...... Karrier... Kutya.... Macska... Diploma.... Bakancslista.... Stb.
Sajna ez van.
Nem én hoztam ezt a szabályt. Hanem az élet.
Ha nem alkalmazod....hiányt szenvedsz.
Sorry.
A nő csak kőztes állapot. Minthogy a férfi is.

Ouvrez-vous à moi2 2020.06.03. 23:48:29

@11 Favágó:
A család fogalma nincs kőbevésve.

Nincs asszony, nincs gyerek.

Ettől függetlenül van családom.
Tudod, a rokonaim. szülő, nagyszülő, unokatestvér (másod, harmad, stb), stb stb stb.
Nagyon sok ember a kutyáját/macskáját/patkányát/pókját/stb/stb/stb is a családhoz sorolja, mert hát mégis együtt élnek, szeretik egymást.

Szóval kérlek, ne szűkítsd le a család fogalmát az egy háztartásban élő heteroszexuális párra és leszármazottaikra, mert nincs igazad.

csakférfi 2020.06.03. 23:57:09

@Ouvrez-vous à moi2:
De igaz...
Férfi+ nő + gyerek=család.
Az más kérdés ki hogy magyarázza.
Nem hatódom meg a nagy "tolerancia" jegyében.
A tolerancia nem a gyengeség jele. Honnan veszed?
El kell fogadni mindenkit úgy ahogy van.
Miért kellene?
Mert azt mondják?
Gondolkodj.....
Csak az aktuális széljárást szajkózod.

csakférfi 2020.06.04. 00:09:07

@Ouvrez-vous à moi2:
Még valami.......
"Nagyon sok ember a kutyáját/macskáját/patkányát/pókját/stb/stb/stb is a családhoz sorolja, mert hát mégis együtt élnek, szeretik egymást."

Ezt írtad.
Azt Te sem gondolod komolyan hogy egy kutya... patkány... Macska.... Stb.
Egyenlő családtag egy csecsemővel?
Csak mert a hiányát pótolni kell.
Vagy igen?
3 kutyánk van.
Gondolkodás nélkül lelőném ha a gyerekekre támadna.
Nem teszi..... Okosabb.... Tudja a rangsort....
Mert van....... rangsor.... fontos.... fontosabb.... nem fontos...
Basszus..... Megyek aludni..... Jó Éjt!
Off

Almandin 2020.06.04. 00:45:24

@Ouvrez-vous à moi2: Ne vedd magadra, ez nem mindenkire vonatkozik. Mégis látok egy olyan összefüggést, hogy sokszor azok akarják a nők jogfosztását, akik sikertelenek a nőknél.

Alick 2020.06.04. 01:30:49

@Lorrh: Niggalooter lives don't matter - as far as we have more ammo. :)

moonlight777 2020.06.04. 01:47:46

@Ouvrez-vous à moi2:

Mivel egyre több 40 feletti vállal gyereket, így légy nyugodt, nem fogják ezt az ostoba, unintelligens megjegyzést tenni a szülőin, mert lesznek ilyen korúak egy jópáran.

moonlight777 2020.06.04. 01:52:19

@Ouvrez-vous à moi2:

A női rendszerszintű gondolkodás hiányát is cáfolnám, egy sor olyan szakma van elnőiesedve, ahol létfeltétel a rendszerszintű gondolkodás.... lsd. könyvelés, adózás, adótanácsadás, jogász, stb, stb... férfi könyvelőt lassan nagyítóval kell keresni, ez a szakma pedig egyszerre alapszik a rendszerszintű és analitikus gondolkodáson....

moonlight777 2020.06.04. 02:06:13

@csakférfi:

A negyvenes éveim elején járó nő vagyok, nincs gyerekem és nem is lesz, nem is kell.

Hülyeségeget beszélsz, ezzel a belekódoltsággal, soha, egész életemben sem 20 évesen, sem 30 évesen nem vágytam gyerekre. Sőt, mióta az eszemet tudom, nem tudok mit kezdeni a gyerekekkel, idegesítenek, zavarnak, idegenek számomra. Az egyik közeli családtagomnak ikrei lettek, végig csináltam velük az első félévet (segítettem nekik), a megélt tapasztalatok alapján az a maradék miniatűr igény is eltűnt belőlem a gyerekre. Szegény rokonomat is sajnálom, mert szenved, eddig csak a mérhetetlen stressz és teljes fizikai, mentális kimerülés irányába billent el a mérleg úgy, hogy apuka is maximálisan kiveszi a részét mindenből.

Nem, nincs mindenkibe belekódolva. Most 40+ osan kellett nekem is beismernem és rájönnöm, hogy belekeseredtem volna, ha lett volna gyerekem, és az a minimális affinitás is ami eddig esetleg megvolt, az kizárólag az ostoba társadalmi elvárások miatt volt. Ezalól kezdek most felszabadulni. És tudom, hogy 60+san sem fogom bánni hogy ez lett az életutam.

Cukik, aranyosak, meg minden, de az a 1-2 óra bőven elég belőlük.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.06.04. 03:34:49

@Ouvrez-vous à moi2: szerintem semmivel sem rosszabb , mintha egy anyuka két gyerekének a szülőijére két különböző apuka megy el... ( ala patchwork család )

Pipas 2020.06.04. 05:40:12

@csakférfi: "De igaz...
Férfi+ nő + gyerek=család."

Ezt úgy hívják, hogy "nukleáris család". Igazából csak az elmúlt évtizedekben kevesebb mint száz évben vált elterjedté. Itt van pár más család felsorolva, innen elindulhatsz:

jateksziget.hu/blogs/blog/a-csalad-6-tipusa-te-melyikbe-tartozol

Pipas 2020.06.04. 05:48:28

@csakférfi: "A teljes élet... evolúciós kódolás.... Szülőnek lenni."

Nem, az evolúció nem így működik. Az evolúció a génkészlet örökítését kódolja, nem azt, hogy "szülőnek lenni".

Hogy mást ne mondjak a férfiak például úgy vannak kódolva, hogy minél több nőt ejtsenek teherbe és nem úgy, hogy egy nőt teherbe ejtsenek majd életük végéig kitartsanak a nő mellett. Az a féfi, amelyik 10 nőt teherbe ejt majd egyetlen egy családban sem vállal fel szülői szerepet evolúciósan sokkal sikeresebbek mint amelyek szülői szerepet vállalnak.

És természetesen nincs olyan, hogy "teljes élet". Stratégiák vannak, az, amit te úgy nevezel, hogy "teljes élet" simán csak a te stratégiád. Olvasgasd például a bibliát, találni fogsz egy halom példát arra, hogy másoknak más volt a "teljes élet".

Pipas 2020.06.04. 05:54:10

@csakférfi: "Azért férfi... Mert apa lesz.
Mit nem értesz? "

Nem hiszem, hogy valaha létezett egyetlen egy társadalom is, amelyik ezt így gondolta volna. Sok probléma van ezzel, de vegyük a legszembetűnőbbet:

A te elképzelésed szerint nem férfi valaki, aki nem lesz apa. Viszont csak a férfiból lehet apa, ez nyilvánvaló. Akkor senki sem lehet apa, mert senki sem férfi, amíg nem apa, apa pedig csak férfi lehet.

Egyáltalán minek nevezed azokat, akik még nem apák?

Pipas 2020.06.04. 06:02:04

@Lorrh: "Az egyéni szabadságjogok a mai világban fontosabbak a fajta fennmaradásánál. "

Nincs olyan, hogy "fajta fennmaradása", amire te gondolsz az a "faj".

Az érveléseddel viszont a következő a probléma: azt szeretnéd, hogy a fajfenntartás fontosabb legyen mint az egyéni szabadságjogok. Viszont mit szólnál, ha bejelentkeznék hozzátok, hogy gyereket csináljak a feleségednek és/vagy lányodnak és arra hivatkoznék, hogy a ti egyéni szabadságjogaitokat übereli a fajfenntartás?

Ugye mennyire abszurd lenne? Ugye mennyire fel lennél háborodva? Jogos, ugye?

Lia Doboly 2020.06.04. 06:07:34

Nagyon jol osszefoglaltad, minden szavad a szivembol szolt. :)

Pipas 2020.06.04. 06:11:57

@Reg_B: "A minimum az lenne, hogy élvezi ezt a helyzetet, és leszarja, hogy a szomszéd Mari néni (társadalom) mit gondol. "

A probléma ezzel az, hogy nem kicsit álságos a helyzet. Ahányszor szabadságolás van, akiknek van gyereke azoké a karácsony, azok választhatnak időpontot, azok vannak elsőbbségben. Amikor túlórázni kell, nekik menni kell az aviba, amikor beteg a gyerek, bezár az ovi, akkor lécci csináld már meg helyettük.

Nekik jár a mások adójából a családi pótlék, az ingyenes iskola, az ingyenes tankönyv, az ingyenes iskolai étkezés, a családi adókedvezmény, a csok, az állami támogatás.

Viszont cserébe mást sem hallasz, mint azt, hogy ők mekkora áldozatot vállaltak, mert ők hajlandóak voltak szaporodni. Bemégy az index blogra és azt hallod, hogy még csak férfi/nő sem vagy, ha nem szaporodsz, hogy még szabadságjogaid sem lehetnek, amíg nincs gyereked, de ha van, akkor hoci, ide a pénzt, dolgozz nekem, fizess adót nekem, hogy én a saját utódomat felneveljem belőle és vágj hozzá jó pofát, mert én mekkora áldozatot vállalok és milyen teljes életet élek.

Hát ebből van az embernek elege egy idő után. Ha érted mire gondolok...

11 Favágó 2020.06.04. 06:13:26

@Ouvrez-vous à moi2:
rosszul érted amit írtam

Az is család, ami annak indult, de sajnos, megbicsaklott - pl elvált/özvegy szülő, gyerekkel, gyermektelenül maradt házaspár, stb.

A két buzi meg egy örökbe fogadott, vagy vásárolt gyerektől sem lesz család, meg Pistike sem a 3 kutyájával és az a magányos sem, aki tartja a rokonaival a kapcsolatot.

Pipas 2020.06.04. 06:21:17

@11 Favágó: "A két buzi meg egy örökbe fogadott, vagy vásárolt gyerektől sem lesz család"

Én magam erősen homofób vagyok, de amit mondasz az megint egy vérlázító dolog.

Az a férfi, aki alkoholista, veri a gyerekét, veri a feleségét, az a nő, aki kábítószerezik, elhanyagolja a gyermekét, aki miatt a gyermeke idegbeteg, lelkileg sérült lesz egész életében, az "család". A két férfi, akik szeretettel gondoskodnak az örökbefogadott vagy akárhogy hozzájuk került gyerekről, akik a társadalom értékes tagjává teszik, tanítják, támogatják, szeretik, azok "soha nem lesznek család".

Miért?

Mert te nem bírod őket, mert téged taszít? Engem is taszít, én sem csinálnám, de sokkal többre becsülök egy ilyen párt mint a magyarországon oly népszerű alkoholista, aluliskolázott, erőszakos, bunkó heteroszekszuális családot.

Zsuzsi25 2020.06.04. 06:23:42

@Almandin: A sajátnkretenségük miatt nem kaptak nőt!

Pipas 2020.06.04. 06:25:58

@Zsuzsi25: "A sajátnkretenségük miatt nem kaptak nőt!"

A nők kimondottan imádják a kreténeket. Ezt minden férfi tudja. :D

Zsuzsi25 2020.06.04. 06:33:06

@Lorrh: es miert a nők nyakába kell varrni ezt az egész népességfogyas dolgot??? A férfiak legalább (sőt még jobban) annyira hibasak ebben. Arrol nem beszélve, hogy azon túl, hogy a ferfiak nagyon nagy része alkalmatlan apának, (szellemileg, lelkileg és egzisztenciálisan) a legtöbb szintén nem akar gyereket. Vagy ha igen, akkor úgy, hogy nem akarja kivenni a részét az ezzel járó munkából.

Zsuzsi25 2020.06.04. 06:40:57

@Pipas: Ahham. Azért van annyi szingli nő!
Maximum szerinted kretén. Egy ferfinek ezt akkor szokás mondania mas hímre, ha olyan Nőről van szó, aki mas ferfivel van helyette.

Magentax 2020.06.04. 06:56:00

@csakférfi: Hát tudod, elég gáz, ha te csak abból tudod, hogy férfi vagy-e, hogy tudsz tudsz gyereket csinálni vagy sem. :DDDD

Magentax 2020.06.04. 06:58:34

@11 Favágó: Te biztosan egy begyepesedett, százéves tökfilkó vagy (lélekben mindenképpen)

Pipas 2020.06.04. 07:05:08

@Zsuzsi25: Az egyetemen volt egy tásaság, akik szerettek kicsit erőszakosak lenni. Ha egy nő nemet mondott nekik, akkor erőltették, nem engedték el. Fogták a kezét, húzták, kicsit lefogták, ha a nő hatszor mondott nemet, akkor sem engedték el. Ha majdnem sírt, akkor sem.

Iszonyat kretén dolognak tartottam, kerültem őket, csak messziről láttam a dolgot párszor.

Nem is értettem miért csinálják, amíg nem jöttem rá, hogy azért, mert sikeres. Bejött a csajoknak. Szóval nem, nem azért mondom, hogy kretén, mert mással van, hanem azért, mert úgy viselkedik.

Iskolázatlan, neveletlen, bunkó, paraszt. Koszos, büdös. Ez nem akadály, egy csomó nőnek bejön. Hány párt látni nyilvános helyen, ahol a férfi paraszt módon viselkedik a párjával?

Ouvrez-vous à moi2 2020.06.04. 08:03:38

@moonlight777:
"A női rendszerszintű gondolkodás hiányát is cáfolnám"

Bocsánat, itt én fogalmaztam félreérthetően. Az elmúlt 10 évben minden, az osztályunkon megfordult hölgynek problémát okozott a nagy egész átlátása. Gondolok itt úgy a folyamatokra, mint a riportokra.

Most értelemszerűen 4 nőből nem lehet következtetni, csak éppen 3 évig egy légtérben voltam a könyvelőkkel (10 nő + 1 v 2 ffi - változó), és ott is megfigyelhető volt, hogy azok értették meg, akik nem csak számvitelt/könyvvitelt tanultak hanem mellette infot, közgázt, pénzügyet, statisztikát is. És tényleg sok a tanult/vizsgázott könyvelőnő - lényegesen több mint ffi, de urambocsá', az én tapasztalatom az hogy vannak abban a szakmában is problémák.

Szerintem ez nagyon mentalitásfüggő. Van aki át akarja látni, mérlegel, gondolkodik és van aki elvigéckedik a számlakönyveléssel. NEM az utóbbiakból lesznek a főkönyvelők :)

Lorrh 2020.06.04. 08:20:53

@Almandin: Melyik mondatomból vontad le azt a téves következtetést, hogy engem zavar ha nem szülnek a nők?
Az egy objektív dolog, hogy ha nem szülnek, akkor kihal az a törzs, nemzet, rassz akiknél a szaporulat kicsi. Ez nem az én véleményem, hanem objektív tény. Vitatkozz a demográfiával kérlek, ne velem.

Lorrh 2020.06.04. 08:33:59

@Zsuzsi25: Bizony, ebben igazad van. Nem varrom a nők nyakába, ez egy sokrétű társadalmi probléma.
Mindösszesen a topic egy nőről szól, ehhez kommenteltem.
Rengeteg ága van ennek és akkor, hogy újra fellázítsalak csak megemlítem, hogy a mai gyereket nem akaró, infantilis, egzisztenciával nem rendelkező fiúkat nagy részben kizárólag nők nevelték az óvodától az egyetemig, férfi mintát alig látott, elvált apja vasárnapi cukrászdája nulla volt ehhez. Az anyja mamahotelezi és kinyalja a fenekét a drága babucinak.
Olyna sok rétű társadalmi probléma, hogy ebben mindenki megtalálja magának a gyűlölködnivalót. Te például a férfiakat utálhatod ebben a témában. Egészségedre!

Zsuzsi25 2020.06.04. 08:40:04

@Lorrh: ferjnel vagyok. De köszi. :)

nemecsekerno_007 2020.06.04. 09:21:58

,,Akkor szülök ha akarok,,

Igazán elmehetnél Afrikába, terjeszteni a hitedet :) A meg az abortusz klinikájat :)

Pipas 2020.06.04. 09:22:44

@Lorrh: "Az egy objektív dolog, hogy ha nem szülnek, akkor kihal az a törzs, nemzet, rassz akiknél a szaporulat kicsi. Ez nem az én véleményem, hanem objektív tény."

Nem, nem objektív tény. Majd amikor kevesebben lesznek a szaporulat nő. A populáció mérete folyamatosan fluktuálódik, nem kell attól félni, hogy ha egy pár évtizeden keresztül kisebb a szaporulat, akkor majd nyomban ki is pusztulnak.

"a mai gyereket nem akaró, infantilis, egzisztenciával nem rendelkező fiúkat nagy részben kizárólag nők nevelték az óvodától az egyetemig"

Semmi okunk nincs arra, hogy ezt elfogadjuk, nincs nyoma ilyen összefüggésnek. Olyan összefüggés viszont van, hogy az elmaradott, nyomorban élő társadalmaknál nagyobb a szaporulat. Ezekben a hagyományos társadalmakban a nők szerepe sokkal nagyobb a gyermeknevelésben, mint a fejlett társadalmakban ahol a nemek egyenrangúak.

Az összeföggés, amit említesz ha létezik egyáltalán, akkor pont fordított.

Másrészt persze azt állítod, hogy a gyermeket vállaló nők arra mutatnak példát a gyermekeknek, hogy ne vállaljanak gyermeket. A gyermekteleneket hibáztatod azért, ahogyan a gyermekesek nevelik a gyereküket, ami elég abszurd.

Emmett Brown 2020.06.04. 09:36:41

@Pipas: ez azért működik, mert a legtöbb nő arra bukik, hogy kell neki egy rosszfiú, aki miatta/mellette majd jófiúvá szelídül.

indy0311 2020.06.04. 09:36:44

Fura nekem ez az állandó rinyálás mindkét oldalon. Rendben, a cikk írója nem akar gyereket. Akkor ne szüljön. Senkinek semmi köze hozzá, ebben egyetértek. Viszont, ha kiír egy ilyen cikket, akkor fel kéne fognia, hogy lesznek, akik majd bírálják ezért. Ha ellenkező tartalmú cikket írna, mondjuk, arról, hogy milyen jó a nagycsaládosoknak, arra is jönne egy csomó bíráló kritika. A magyar ember ilyen...online formában kritizálni, a mindenhez is jobban érteni, irigykedni, elítélni másokat, közben éles helyzetben gyávának lenni. Ha bármilyen témáról szóló bármelyik cikk kommentjeit elolvassa az ember, mindenhol előfordul ez. Ezt nem azért írom, hogy itt bárkit mentegessek, de ha mi az energiáinkat egymás állandó fikázása és hergelése helyett értelmes célokra fordítanánk, ez az ország sokkal előrébb járna.

Lorrh 2020.06.04. 09:56:32

@Zsuzsi25: pont, hol nincs itt semmi ellentmondás :-)P

Pipas 2020.06.04. 10:30:23

@indy0311: "A magyar ember ilyen...online formában kritizálni, a mindenhez is jobban érteni, irigykedni, elítélni másokat, közben éles helyzetben gyávának lenni. "

Semmivel sem vagyunk rosszabbak ebben mint bármelyik másik nemzet.

"ha mi az energiáinkat egymás állandó fikázása és hergelése helyett értelmes célokra fordítanánk, ez az ország sokkal előrébb járna."

Mint minden más ország is.

indy0311 2020.06.04. 10:39:40

@Pipas: lehet, de max amerikai vagy angliai cikkekhez olvastam eddig kommenteket, és ott nem tapasztaltam ennyi gyűlölködést, mint a magyar cikkek alatt. Na jó....most a Floyd ügyben olvastam valóban érdekességeket. Te szoktál olvasni külföldi cikkeket és kommentjeiket, onnan a véleményed? Egyébként meg az, ha mások is ezt csinálják, továbbra sem mentesít minket.

Pipas 2020.06.04. 10:57:49

@indy0311: "Te szoktál olvasni külföldi cikkeket és kommentjeiket, onnan a véleményed?"

Érdemes elmenni a youtube-ra és elolvasni miket írkálnak a bevándorlásról szóló videók alatt európa különböző vidékeiről. Néha elég kemény...

Zsuzsi25 2020.06.04. 11:06:52

@Lorrh: EZT a FÉRFIT szeretem. Mert ő Ferfi! Nagybetüvel. De a magyar ferfiak nagy resze selejt

Köldök_szösz 2020.06.04. 11:23:15

Azért csak óvatosan azzal hogy "leszarom mit gondol a társadalom" ugyanis egy kibaszott társadalomban élünk ... szóval egy idő után nehéz lesz leszarni a többség véleményét.

Köldök_szösz 2020.06.04. 11:26:30

@Emmett Brown: Aztán persze az sem jó nekik egy idő után.

moonlight777 2020.06.04. 11:32:24

@Köldök_szösz:

És akkori a megoldás? Aki nem tud, nem akar úgy élni, ahogy a többség, az nyomorodjon bele az életébe? De, igenis le kell szarni, mert nem ér annyit, hogy belenyomorodjon valaki egy olyan élrtbe, amit az ostoba társadalom rákényszerít, de amit a háta közepére sem kíván....

citrix 2020.06.04. 11:51:52

A Ratkó Anna (Rákosi regnálása) égisze alatt ment "az asszonynak szülnie kötelesség, a leánynak dicsőség" agitprop szöveg. Jó lenne elengedni és nem visszaidézni azt a korszakot.

kacsa. 2020.06.04. 11:53:26

Az előző írásban te pedig pl. az indiai munkatárs nézőpontját nem fogadtad el, ezek után azon háborogni, hogy mások nem fogadják el, hogy mindannyian mások vagyunk... ;)
Abban igazad van, hogy egy felnőtt embernek hadd dönthessen az életéről szabadon, egészen addig, amíg mások "jogait" ezzel nem korlátozza. Ez az egyéni szempont. A társadalmi kicsit más, de az hosszú történet, majd kifejtik azok, aki a nemzethalálról, a természet rendjéről vagy az egészséges társadalmi korszerkezetről szeretnének regélni. :)

Azon meg ne emészd magad, hogy mások beleszólnak az életedbe azért, mert nincs gyereked! Nyugodj meg, ha lenne, akkor is beleszólnának és még több lehetőségük is lenne rá (különösen igaz ez az államra): a gyereknevelés a témák kimeríthetetlen tárházát nyújtja és sokan szent küldetésüknek érzik, hogy a "darabszám" mellett a nevelés titkait is kéretlenül megossza a kedves szülővel. Nem a méhedben akarnak turkálni, csak bele akarnak szólni valamibe. Nálad ebbe tudnak, ezt veszed észre, nem a gyerekneveléses szövegeket. Te a "nem akarok (most) gyereket" témát hoztad fel és a blog neve is beszédes, innen kevés áttétellel el lehet jutni a méhedig. A hozzászólások számából és egyesek stílusából látszik, hogy sok érzelmet kivált a téma, ezért nem kell ezen meglepődni. Azon sem, hogy nem ért mindenki veled egyet és ezt le is írja. Ettől még neked ugyanúgy jogod van a véleményedhez.

Még valami: gondolj arra, hogy van lehetőséged dönteni. Akinek nem lehetett gyereke, azoknak még ez sem jutott. Ők egyfelől "Mér' nem szültek?", másfelől olvashatják a nagy önmegvalósítók írásait is arról, hogy miért nincs gyerekük.

David Bowman 2020.06.04. 12:01:19

Az ilyen nők épp most halnak ki.

Reg_B 2020.06.04. 12:06:14

@Pipas: Egyetértek azzal, hogy ezek igazságtalan szituációk, azért is írtam az első hozzászólásomban, hogy sok áldozatot vállalnak a gyerekmentes ismerőseim a függetlenségért, amiket leírtál, azok is beletartoznak. A poszt viszont arról szól, hogy miért vannak még mindig bigott gyökerek, akik ordenáré dolgokat írnak és gondolnak, és meggyőződésük, hogy a gyerekszülés nem választás kérdése. Én erre még mindig tartom, hogy hát nem egyszerűbb leszarni, ha az ember megteheti? Ha már így is kifizeted azt a terrorsok adót, az összes családi erőforrást a gyerekes testvéred kapja, be kell menni karácsonykor, stb, akkor kell még lábon is lőnöd magad azzal, hogy mások tökmindegy véleményén stresszeled magad? Magyarország most ilyen, jutalmazza a gyerekvállalást, de nem a közvélemény miatt, hanem hogy az emberek minél jobban függjenek a kormánytól és legyen olcsó munkaerő/stabil fogyasztó 18 év múlva is, úgy nem vonul ki a külföldi tőke.

A praktikus hátrányokhoz annyit, hogy szerintem ha az ember elkötelezte magát amellett, hogy nem vállal gyereket, ugyanúgy ehhez lehet igazítani bizonyos választásokat az életben, mint ahogy a családosok teszik, gondolok itt a szakmaválasztásra, munkahelyre, lakásra, személyi pénzügyekre stb. Arról nem is beszélve, hogy a poszt írója Angliában lakik (ahogy én is) és itt ha egy gyerektelen pár vagytok, épkézláb fizetéssel, akkor kb. kimaxoltátok az életet anyagilag és egzisztenciálisan.

Én szívesen olvasok posztokat gyerekmentes témában, biztos vannak emberek, akiknek kell is az ilyen kulturális termék ahhoz, hogy lássák, nincsenek egyedül, csak jó lenne azt is tudatosítani, hogy ha megteremtettél magadnak egy olyan életet, amit szeretnél, akkor talán így élvezd... nem állsz harcban senkivel, ha nem mész oda.

athenee 2020.06.04. 12:35:56

Nem teljesen ertem a problemat, mivel ha teljesen biztos valaki abban, hogyan szeretne elni, valamint hogy a valasztasaban szivbol hisz, akkor miert zavarja, hogy vannak, akik ezt megkerdojelezik? Vagy elengeded a fuled mellett vagy egy elegans mozdulattal haritod a "mehben turkalast". Nagyon sok duhot es bizonyitasi vagyat erzek ezek mogott a posztok mogott. Nagyon sajnalom az irojat, mert egyreszt megertem, masreszt nagyon rossz iranyba viszi el az embert ez a fakardos harc. Tudom, mert en is ilyen voltam. Mivel nehezen alakul az elet es nincs sok jo pelda korulottunk, mire oda jutunk hogy sikerul megtalalnunk egy jol mukodo kapcsolatot, ahol szivbol vallalna az ember gyerekekt, valamint mi is eljutunk oda, hogy oke, keszen allunk, hirtelen ott talalod magad hogy 35 eves vagy, a petefeszked kiurult es ami megmaradt belole, azt is fejbe kolintottad mar jopar party-koktellal, a hormonjaid mar nem ugy muzsikalnak mint 10 eve es orulhetsz, ha a tobb honapos, inkabb eves procedurak vegen lesz vmi siker. En szivbol annyit javasolok minden hasonloan gondolkodonak, hogy ne a kornyezettel alljatok harcban, nem attol lesz jobb, hogy elmagyarazod orszag-vilgnak, hogy miert igy dontottel es miert van ehhez jogod, hanem magadat vizsgald meg, hogy tenyleg ezt akarod-e? Oszinten? Es legalabb a peteidet fagyasztasd le, aztan meglatod, hogyan alakul az elet, akarsz-e valtoztatni. Ertem a harcos amazon attitudot, de hidd el, annal szornyubb dolog nincs, mikor radobbansz, hogy valojaban most mar vagynal ra, de keso. Nagyon szuk a biologiai res, es nem fog vigasztalni, hogy kialltal a gyerektelenek jogaiert (vagy ne adj isten elvittel masokat is abba az iranyba, hogy meg csak el se gondolkozzanak), amikor radobbensz, hogy ezt mar nem lehet visszacsinalni, ez mar vegleg igy marad. Hidd el, nagyon konnyen lehet, hogy megvaltozik ez benned, nem te lennel az elso es nem is az utolso. Es ha benned nem is fog megvaltozni, felelosseggel tartozol a kornyezetedert, foleg ha publikus velemenyt irsz.

nemecsekerno_007 2020.06.04. 12:45:45

@citrix: Akkor engedjétek el. Mindenkinek könnyebb lenne.

csakférfi 2020.06.04. 12:56:39

@Magentax:
"csakférfi: Hát tudod, elég gáz, ha te csak abból tudod, hogy férfi vagy-e, hogy tudsz tudsz gyereket csinálni vagy sem. :DDDD"

Korlátolt a gondolkodásmód és sekélyes... felszínes.
Attól hogy gyerekem született.... Csak apa vagyok.
Attól még hogy egy nő megbízott bennem hogy apja lehessek a gyerekének.... segítsem....szeressem...ápoljam....gondozzam...óvjam....féltsem.....stb.na attól vagyok férfi.
Érthető? Vagy fogalmazzák másképp?

csakférfi 2020.06.04. 13:02:31

@moonlight777:
Nem írtam hogy kőtelező gyereket szülni.
Ha nem vállalsz..... A Te bajod.

csakférfi 2020.06.04. 13:09:23

@Pipas:
Biblia?

"13Továbbá ezt teszitek: könnyel öntözitek az ÚR oltárát, sírtok és sóhajtoztok, mert nem tekint már az áldozatra, és nem fogadja kegyelmesen tőletek. 14Ezt kérdezitek: Miért nem? – Azért, mert az ÚR a tanúja annak, hogy hűtlen lettél ahhoz, akit ifjúkorodban feleségül vettél, pedig ő a társad, a feleséged, akivel szövetség köt össze. 15Egy ember se tesz ilyet, akiben maradt még lélek. De mire is törekszik az ember? Arra, hogy utódot kapjon Istentől. Vigyázzatok azért magatokra, és ne legyetek hűtlenek ahhoz, akit ifjúkorotokban feleségül vettetek! 16Gyűlölöm azt, aki elválik feleségétől – mondja az ÚR, Izráel Istene –, mert erőszak tapad a ruhájához – mondja a Seregek URa. Vigyázzatok magatokra, ne legyetek hűtlenek!"

Erre gondolsz?

Az lehet hogy sok önjelölt falubikája az evolúciós kódolással magyarázza a gyengeségeit sajna nem kajálom be.
:)

Almandin 2020.06.04. 13:14:48

@athenee: A poszt nem arról szól, hogy lebeszél másokat a gyerekvállalásról, hanem arról, hogy mindenkinek joga van erről saját magának dönteni és másoknak semmi köze hozzá. Valóban nagyon zavaró, amikor sokan kéretlenül beleszólnak az ember életébe, nemcsak ebben a témában. Sokan nem értik a magánügy fogalmát. Én nem tartom felelőtlenségnek, ha erről ír valaki. Azt pedig, hogy valaki később megbánja-e, hogy nem vállalt gyereket, előre nem lehet tudni.
Tabu téma, de létező: vannak olyanok is, akik a gyerekvállalást bánják meg, de azt se lehet visszacsinálni. Az is boldogtalanná tehet valakit, ha nem volt kívánt a gyermek, vagy nincsenek idegei a szülői szerephez, vagy egyéb ok. Sok anya van, aki pl. folyton lepasszolja a gyerekét, sokszor a bébiszitterek vagy nálunk jellemzően a nagyszülők nevelik fel, mert az anyukának teher a gyereke, nem tud vele mit kezdeni, stb. Emiatt a gyerek életre szóló lelki sérülést szerez. Főleg az ősbizalom sérül, ez kihatással van a későbbi párkapcsolataira is.
Másrészt sok az olyan gyerektelen is, aki nem tervezte így, fiatalon akart gyereket, de az nem jött össze. Egészségügyi okai is lehetnek. Tehát az is nagy bunkóság, hogy pl. egy egyedülálló nő láttán ítélkezik valaki, hogy "biztos egy karrierista szingli, aki fűvel-fával szexel és önző". Könnyebb ráhúzni valakire egy sémát, mint esetleg empátiával közeledni felé és a problémái felé.

csakférfi 2020.06.04. 13:16:15

@David Bowman:
"Az ilyen nők épp most halnak ki."

Nem.
Minden korra jellemző..... okosságnak hívják manapság.

"27Lásd, erre jöttem rá – mondja a Prédikátor –, mikor egyik gondolatról a másikra haladtam, hogy megtaláljam a végső következtetést, 28amelyet még most is keresek, mert nem találtam meg: ezer közül egy igazi embert találtam, de asszonyt nem találtam azok között. 29Lásd, csupán arra jöttem rá, hogy Isten az embereket becsületeseknek teremtette, csakhogy ők mindenféle okoskodásokhoz folyamodtak."
Prédikátor könyve.
:)

csakférfi 2020.06.04. 13:20:07

@Almandin:

"Ja igen, és plusz egy info: a család nem azt jelenti, hogy "apa, anya, gyerekek". A család mindenkinek azt a közeget jelenti azokkal a kapcsolatokkal, amiben otthon érzi magát. Egy egyedülálló anya, vagy apa a gyerekével, gyerekeivel is család. Egy homoszexuális pár a gyerekeivel is család. Egy szerelmes pár gyerek nélkül is család. Egy egyedülálló nő, vagy férfi a kutyáival is család. Engedtessék meg mindenkinek, hogy az legyen a családja, ami!

NEManya "

Üres szóvá sikerült ennek a nőnek? a" család" kifejezést lesilányítani.
Te meg egyetértesz!
Bakker.

2020.06.04. 13:32:39

Ugy latom fajoan nagy igazsagot sikerult leirnom mert meg sem jelent...
Oh well, whatever...

Lorrh 2020.06.04. 13:48:07

@csakférfi: csak hogy a fogalmak azonosak legyenek: "kihalás"= nem örökíti tovább a génkészletét, emlékeit, életét nem adja tovább.
Meghal utód nélkül.
Ezt így el tudod fogadni vagy ezzel is vitázol?

Mert ez így tökéletes megoldás evolúciós szempontból is: aki nem akar utódot az kihal és kész.

Billy Hill 2020.06.04. 13:56:18

@Reg_B: Pedig de jó is lenne, ha a jövőben nem lenne munkaerő, és kivonulna a tőke...

Billy Hill 2020.06.04. 13:57:39

Kismalac: "Én mindig így szállok le!!!"

Almandin 2020.06.04. 14:10:09

@Lorrh: A kihalás szót fajokra használják, nem egyedekre. Ha valaki gyermektelenül hal meg, attól a faj nem hal ki. Mivel mindenkinek vannak oldalági rokonai is, azok is örökítenek valamennyit az ő génjeiből is, mert a rokonoknak valamennyire közös a génkészletük.
Inkább az időskori magány ellenszere lehet a gyerekvállalás (az se mindig). Ha az ember meghal, valószínűleg a lelke is meghal, nem fogja látni, hogy mit csinálnak az utódok, vagy nem. Ha mégis van valami továbbélés a halál után, akkor az ember annak fog örülni, nem pedig azzal fog foglalkozni, hogy a Földön vannak-e utódai. Maga a bolygó is megsemmisül pár milliárd év múlva, az emberiség meg szerintem jóval hamarabb kihal. Másrészt néhány generáció múlva a leszármazottakban már csak nyomokban található meg a felmenő génkészlete (már az unokában is csak 25%). Engem nem fog izgatni, ha meghalok, hogy nekem nincs utódom, mert az emberi faj nem hal ki. A halálom után pedig teljesen mellékes lesz, hogy az én génjeim pont nem adódtak tovább. Meg kell barátkozni az elmúlás gondolatával. Egyébként a történelmi nagyságokat se aszerint rangsoroljuk, hogy kinek volt gyereke és kinek nem.

athenee 2020.06.04. 14:30:55

@Almandin: En a mogottes pszichologiai jelensegre es annak kovetkezmenyeire hivtam fel a figyelmet. Minel inkabb beleeli magat valaki egy deffenziv allaspontba, annal tavolabb kerul attol, hogy a sajat mukodeset megertse, es ez egy veszelyes ut.

Köldök_szösz 2020.06.04. 14:54:46

@moonlight777: Vagy alkalmazkodik vagy belenyomorodik.
Esetleg találhat olyan kisebb köröket magának ahol nem baszogatják ezzel mert ők is hasonlón gondolkodnak.

Pipas 2020.06.04. 14:58:00

@Lorrh: "csak hogy a fogalmak azonosak legyenek: "kihalás"= nem örökíti tovább a génkészletét, emlékeit, életét nem adja tovább."

A génkészleted nagy részben megegyezik a rokonaid, testvéreid génkészletével. A nagy részük tehát akkor is öröklődik, ha nem lesz utódod. A génkészleted csak egy részét örökli a gyermeked, nem lesz a klónod, a génkészleted egy része akkor is "kihal", ha lesz utódod.

Az emlékeidet, élettapasztalatodat pedig nem csak a gyermekeidnek adod tovább, ha ez a célod, akkor sokkal jobb ha írsz pár könyvet vagy elmégy tanárnak/tamítónak. A tanár sok ezer gyermeknek adja át az élettapasztalatait, nem csak néhánynak.

Pipas 2020.06.04. 15:02:08

@Almandin: "már csak nyomokban található meg a felmenő génkészlete (már az unokában is csak 25%)."

Azért itt van némi zavar az erőben. Az emberek és a csimpánz cirka 98%-os DNS rokonságot mutat.

agarik 2020.06.04. 15:14:34

Migránsföldön talán az a család-definició amit összehordasz, de #KeresztényOrszágunkban, ahol 14 évesek korlátok nélkül szexelhetnek, 16 év a tankötelezettség, és mindenki köteles önként #400Túlóra-t vállalni, ott nem!

csakférfi 2020.06.04. 15:21:43

@Lorrh: kihalás?
A fajon belül mindig lesznek deviáns viselkedés mutató egyedek.
Ezzel foglalkozik a pszichológia és a pszichiátria.
A traumák egy ember életében.... Minél korábban érik.... Meg határozzák a viselkedés módosítását és mikéntjét.
A posztoló nem akar szülni.... harcol... küzd... Stb.
Nem kódolt ez..... csak válasz egy negatív korai ingere.
Kb.
Eztt kutatják jónéhányan.
:)

moonlight777 2020.06.04. 15:22:37

@Köldök_szösz:

az alkalmazkodás egyenlő a belenyomorodással, igen, a hasonlóakat kell keresni...

csorsza 2020.06.04. 15:22:59

@csakférfi: Családhoz gyerek kell. Eleve, a régi szóhasználat is utal rá - hány családja van valakinek = hány gyereke van...

Kisgé 2020.06.04. 15:23:38

@Almandin: "Ha ez így folytatódik, 20-30 év múlva a törvényhozásban is jelentős erőt képviselhetnek majd, és lebontják a női jogokat. Lehet, hogy 100 év múlva az európai nők majd úgy élnek, mint 200 évvel ezelőtt."
Ezen konkrétan felröhögtem. Nem tudom tisztában vagy-e Németország, Párizs, London etnikai viszonyaival, a különböző etnikumok szaporodási rátájával stb., stb. Elég 50 év, és az európai nők nem úgy fognak élni, mint a 200 évvel ezelőtti európai nők, hanem mint a mostani szaudi nők.

moonlight777 2020.06.04. 15:23:58

@csakférfi:

egyáltalán nem bajom, sőt szabaddá tesz...

moonlight777 2020.06.04. 15:26:57

@athenee:

azért zavarja hogy megkérdőjelezik, mert senkinek nincs joga megkérdőjelezni, ez a kéretlen megmondom hogy kéne élned, a legnagyobb gusztustalanság.... törődjön mindenki a saját életével, másokéba meg ne szólljanak bele...

csakférfi 2020.06.04. 15:29:51

@Pipas: írtam a bibliából néhány szót Neked.
Amúgy......

"emlékeidet, élettapasztalatodat pedig nem csak a gyermekeidnek adod tovább, ha ez a célod, akkor sokkal jobb ha írsz pár könyvet vagy elmégy tanárnak/tamítónak. A tanár sok ezer gyermeknek adja át az élettapasztalatait, nem csak néhánynak"

Te írtad.

"8Csupa hiúság!– mondja a Prédikátor – minden csak hiúság!
9A Prédikátor egyébként igen bölcs ember volt, a népet tudásra tanította, elbeszélte, amit cselekedett, és vizsgálódva sok mondást szerzett. 10Hasznos igéket keresett, és le is írta azt, ami helyes: igaz igéket. 11A bölcsek szavai olyanok, mint az ösztöke; mint a mélyen bevert szegek, amelyeket egy pásztor ad a tanítók tanácsa által. Ennél több után ne kutass, fiam!
12A sok könyvcsinálásnak nincs sem hossza, sem vége, s a gyakori töprengés a test sanyarúsága! 13Halljuk mindnyájan a beszédnek végét: Féld az Istent, és tartsd meg parancsait, mert ez az egész ember, 14mivel Isten minden tettet ítéletre bocsát, minden rejtett dolgot, legyen az jó vagy gonosz!"

Prédikátor könyve.
Tovább adni utódoknak?
Mit?
Buddha... Jézus... Mózes... Lao Ce.... Gandhi... Luther... St.
Nekik sem sikerült.
Sorry

csakférfi 2020.06.04. 15:37:48

@moonlight777:
Szabad az aki megtesz önszántából ami kötelezö.

Szabadnak majd akkor érzem magam... Ha nyugdíjas leszek... Gyerekek már most felnőttek nincs velük sok gondom.
Megtettem én és a feleségem azt amit a társadalom.... ÉLET... ránk ;mint emberre terhelt.
Így ezeket a köteléket letudva békés boldog hosszú öregkorra számíthatunk.
Gyógyszer sem kell hozzá.
Tudom hogy ez meredeken hangzik.
De ez van.
Ti meg rágódjatok..... kellet volna vagy jól tettem.... Stb.
Sorry
:)

MEDVE1978 2020.06.04. 16:00:19

Egyénként érthető a gondolkodásod. Viszont közösségi szinten tragédiát okoz. Mindig úgy gondoltam, hogy az emberi társadalmakban egyetlen egy közös érték van és volt. Az élet. De itt vége is van, az individuum élete, illetve a közösség túlélése között mozog mindenhol a spektrum, mindenféle értékeket felvéve. A XX. század elejéig-közepéig alapvetően a nagy népszaporulat jellemezte az emberiséget mindenfelé. Aztán jött egy sokdimenziós fordulat, ami mind a nők helyzetét befolyásolta: megjelentek a fogamzásgátlók, a nők munkába álltak a világháborús munkaerőhiányok miatt, a nők oktatása és felsőoktatásban való részvétele nagyságrendekkel növekedett stb. Ezáltal - főként a fejlett országokban - a nők számára is lehetővé vált az, hogy egyedi - a családtól nem függő egzisztenciákat hozzanak létre. Ettől az időszaktól kezdve folyamatosan csökkent a születő gyermekek száma ezekben a társadalmakban. Ennek a jelenségnek tehát van egy olyan olvasata, hogy a jogilag, anyagilag és testileg függetlenedett nők nagy számban úgy döntenek, hogy nem vállalnak gyereket. Ez a jelenség valós és élő. Nyilván a zsákfaluban élő cigánylánynak, aki a 6 elemi után kibukik az iskolából, nem sok választása van. Ott van a helyes Misi a szomszédból, aki Pesten melózik az építkezéseken, ebből meg tud élni. Hozzámegy hát Misihez. Ezzel szemben egy értelmiségi család lánya szép pesti lakásban nő fel, gimibe, egyetemre járhat, utána jó állást kaphat. Először albérlet, aztán a jó állás és mondjuk egy öröklés vagy a jómódú család miatt jöhet egy saját lakás is. Nem kényszeríti semmi arra, hogy gyereket vállaljon, mehet helyette jógaórára, táncolni, spinningelni, jó esetben válogathat a férfiak között. Teljesen szabadon választhatja azt is meg, hogy akar-e kompromisszumot, ami ez esetben jelentheti a férjet / élettársat, illetve a gyereket is. Anyagilag nem lesz ráutalva a férjre vagy a gyerekre sem. Kérdés, hogy ez egy önző dolog-e. Nem gondolom, hogy ennyire le lehet ezt egyszerűsíteni. Ennek az oka, hogy a gyereknek egy család kell, tehát kell apa is, aki szereti. Az biztos, hogy viszont az ellenkezője, tehát maga a szülőség, a gyerek vállalása és nevelése önzetlen dolog, mivel rengeteg lemondással jár.

Visceroid 2020.06.04. 16:01:01

Ja, te eldöntheted. A néger/cigány/arab nő meg nem. Kik is lesznek többen? A mai világban pedig nem lehet minőséggel pótolni a mennyiséget, mert mindenki ugyanannyit ér, aki mást mond az rasszista.

Lorrh 2020.06.04. 16:17:41

@Visceroid: úgy érted hogy megbélyegzik rasszistának és ez igazságtalan és ostoba kirekesztő viselkedés. Pont azok rekesztenek ki akik amúgy kirekesztés ellenesek. Ők az igazi gyűlöletkeltők.

moonlight777 2020.06.04. 16:47:27

@csakférfi:

nekem nagyon mások a szabadságról alkotott véleményem, érzésem, a társadalom meg csak ne rakjon rám efféle kéretken terheket, van enélkül is épp elég cipelni valóm, nem kell több nyűg...

moonlight777 2020.06.04. 16:53:57

@Visceroid:

a 60-as iq-jú afrikai kötve hiszem, hogy ugyananyit érne, nem ők építették fel és tartják fent a nyugati életszinvonalat, technológiákat, ők kizárólag a szaporodashoz értenek, de abbban a patkányok is sikeresek, tehát nem nagy kunszt....

Almandin 2020.06.04. 18:02:54

@MEDVE1978: Szerintem nem elsősorban a nők helyzetében bekövetkezett változások a fő okai ennek. Egyrészt sokáig nem volt megbízható fogamzásgátlás. Ha akarták az emberek, ha nem, sok gyerekük lett. Ami akkoriban nem is volt baj, mert nyugdíjrendszer nem volt, igaz, hogy kevesen öregedtek meg, de ha igen, valakiknek gondoskodni kellett róluk. Másrészt nagy volt a gyermekhalandóság. Ha valaki pl. akart 2 felnőtt utódot, akkor legalább 4-5-öt kellett legyártani.
Amikor egy társadalom elér egy civilizációs szintet, akkor mindig csökkenni kezd a szaporulat. Az emberek nem akarnak szegénységbe süllyedni se attól, hogy három vagy több gyerekük van. A férfiak többsége se akar sok gyereket, sokan egyet se. Neki kell ugyanis eltartani őket, ha nincs nemi egyenjogúság. De két keresővel se könnyű a nagycsaládos lét. Ráadásul ma a gyereknevelés sokkal többe kerül, mint régen. Régen egy szegényparaszti családban zsíros kenyéren és orvos nélkül, cipő nélkül nőttek fel a gyerekek, akik kis koruktól dolgoztak is, tehát még hasznot is hajtottak. Ha meghalt néhány a gyatra körülmények miatt, természetesnek tartották. Ma gyámügyi eljárás lenne egy hasonló színvonalú gyereknevelésből.
Ez az adott közösség számára valóban probléma, de egyrészt ennek nincs jó megoldása, mert senkit se lehet kényszeríteni, másrészt az emberiség szintjén túlnépesedés van. A túlnépesedés oka pedig az, hogy sok helyen alacsony a civilizációs szint, ami miatt a lakosság nagy része vallási eszmék foglya, másrészt a hagyományokat követi ész nélkül, nincs kultúrája a családtervezésnek.

_Wasp_ 2020.06.04. 20:01:41

Nincs azzal semmi baj, ha valaki nem akar gyereket, egyetértek azzal a poszt szerzőjével, hogy ebbe senkinek nem lehet beleszólása, bár én úgy vélem, valójában nincs is, senkit nem kényszerítenek ma arra, hogy gyereket szüljön. (bár én "pro life" vagyok erősen, és szerintem az abortusz nem születésszabályozási eszköz, hanem egy rendkívüli esetre fenntartott vészkijárat, de ez nem is ide tartozik teljesen)

Ugyanakkor az a felvetés, hogy a társadalom szemében a gyermektelenek kevesebbet érnek sajnos alappal bír, szerintem is értékesebb az a nő, akinek gyermekei vannak, ha például süllyedne egy hajó, akkor nyilván azoknak lenne elsőbbségük, akik nem tudnak magukról gondoskodni, vagy olyanoknak, akik azokról gondoskodnak, akik magukról nem tudnak gondoskodni, azaz a gyermekeke után anyáknak és az apáknak. A többiek élete kevesebbet ér.

Legtöbbünknek a saját döntése, hogy vállal-e gyermeket avagy sem (kivétel akiknek valamilyen okból nem lehet vagy nem akarnak, illetve azok akik rá vannak kényszerítve, hogy akaratuk ellenére szülővé váljanak, de ez a csoport jóval kisebb számosságú)

A közgondolkodás ugyanakkor értéket lát a gyermekekben, ahogy az önállóan meghozott döntések jogában is.

Összefoglalva a kényelemszeretetből-gyerekek utálatából egyedülálló, gyermektelen, "macskás nők" semmivel sem érnek kevesebbet, mint a középkorúan család nélküli, pornó és videójáték függő férfiak. Mondjuk többet se érnek, de kevesebbet sem.

Pipas 2020.06.04. 22:02:54

@csakférfi: "12A sok könyvcsinálásnak nincs sem hossza, sem vége, s a gyakori töprengés a test sanyarúsága! "

Tehát a bibliai isten azon az oldalon van, ahol a könyveket nem nagyon kedvelik. És? Nem voltak illúzióim, a bibliai isten azon az oldalon áll amelyik a következő dolgokat vetette be a lakosság ellen:

"1. vérré változtak a folyóvizek, elpusztultak a halak
2. békák lepték el Egyiptomot
3. tetvek
4. vadállatok (vagy: kártékony rovarok)
5. dögvész az állatok között
6. fekélyek borították az emberek testét
7. jégeső verte el a termés nagyját
8. sáskahad
9. háromnapos sötétség
10. meghalt minden elsőszülött egyiptomi, ember, állat"

Ez nem a "jófiúk" oldala, a mai szóhasználattal úgy mondjuk, hogy "terrorista". Persze, hogy a könyvek ellen voltak, a buta embereket könnyebb megvezetni. Nem volt gyanús, hogy a híveik birkáknak nevezik magukat? :D

Pipas 2020.06.04. 22:10:29

@moonlight777: "ők kizárólag a szaporodashoz értenek, de abbban a patkányok is sikeresek, tehát nem nagy kunszt...."

Igen, ez nekem is feltűnt. Mindig eszembe jut, amikor arról kezd el papolni valaki, hogy a gyermeknemzés az valami csodálatos, szent és magasztos dolog. Mindig az jut eszembe, hogy a csodálatos az orvostudomány, ami elérte, hogy azok a gyerekek életben is maradnak.

Mára már elfelejtettük, hogy a normális és megszokott dolog az, amikor a gyermekek kétharmada nem éri meg az egy éves kort. Amikor a természetről, meg a természetes szerepekről meg a "hagyományos értékekről" meg a "bibliai útmutatásról" kezd el hadoválni valaki, akkor mindig leesik a duma, hogy "nehéz életünk volt, szegények voltunk, anyám 12 gyereket szült... három maradt meg".

a nagy hohohorgász 2020.06.04. 23:03:17

@Pipas: Nem a gyereknemzes a csodálatos hanem a gyereknevelés.Amikor rájössz hogy van fontosabb dolog is mint a reggeli nyugis kávézás. És ha nem baszod el akkor csodálatos dolgokat kapsz amit pénzzel nem lehet kifejezni. De aki nem tud szeretni annak tenyleg felesleges és jobb ha belátja.ezért nem kell baszogatni.de ők se baszogassak a gyerekeseket.. Ez legyszerusitve olyan mint az alkoholista.nem az a baj ha iszik hanem az ha hatással van másra. Ezért nem lehet azt mondani hogy az alkoholisták mind szaralakok...

Sir Galahad 2020.06.04. 23:10:49

Nem értem a szerző felháborodását. Kiírta a véleményét egy nyilvános fórumon, és olyanok is reagáltak, akik nem értenek vele egyet. Kérem szépen, szólásszabadság van, ami mindenkit megillet.

Almandin 2020.06.05. 00:59:54

@Pipas: Ez valóban így van, a Bibliát az ókorban írták, az akkori társadalmi viszonyokra volt érvényes. Manapság már nem szorul rá az emberiség arra, hogy sok gyerek legyen.

Pipas 2020.06.05. 04:36:16

@a nagy hohohorgász: "Nem a gyereknemzes a csodálatos hanem a gyereknevelés.Amikor rájössz hogy van fontosabb dolog is mint a reggeli nyugis kávézás."

Mert a világon csak ez van, üres, kávézgató emberek, meg azok, akik gyereket nevelnek. :(

"És ha nem baszod el akkor csodálatos dolgokat kapsz amit pénzzel nem lehet kifejezni. De aki nem tud szeretni annak tenyleg felesleges"

Mert akinek nincs gyereke, az nem tud szeretni.

"és jobb ha belátja.ezért nem kell baszogatni.de ők se baszogassak a gyerekeseket.. Ez legyszerusitve olyan mint az alkoholista."

Mert akinek nincs gyereke, azok olyanok, mint az alkoholisták.

Igen, erről beszélek.

a nagy hohohorgász 2020.06.05. 06:38:42

@Pipas: te kiforgatod a szavaimat. De ha neked ez igy jo... van gyereked amugy? Az a jo kulonben hogy amig valakinek nincs gyereke az addig nem tudja elkepzelni sem hogy milyen az... sem pozitiv sem negativ oldalrol.es igen rossz hogy 3 eve nem tudok ugy aludni, hogy semmi nem erdekel akkor sem kelek fel... de amikor a kislanyom kelt fel teli vigyorral azert kurvara orulok. Ha a reggeli kv nem jelent annyit amugy akkor miert isszatok ugy mithogy ha ez lenne az elet legjobb dolga?

Lorrh 2020.06.05. 07:43:15

@a nagy hohohorgász: Egyetértek ezzel. A probléma ott van, hogy a gyerektelenek játszák a sértődöttet, hogy az ő családjuk a macskájuk, ez egyenértékű a gyerekes családok értékével és, hogy őket nem becsüli a társadalom annyira, mint a gyerekeseket. Irigylik a gyerekesek támogatását, társadalmi tiszteletét.
Nem elég nekik, hogy kényelmes életet élhetnek, nincs pelenkázás, mindenféle nyűg, még a társadalmi megbecsültséget is elirigylik. Na itt kezdődik a probléma.

Lorrh 2020.06.05. 07:44:48

@Pipas: ez egy ostoba gyökér komment volt, szégyelld magad érte.

Pipas 2020.06.05. 08:21:22

@a nagy hohohorgász: "te kiforgatod a szavaimat. "

Nem, nem forgattam ki a szavaidat. Azt mondod, hogy a gyereknevelésben az a szép, hogy akkor jössz rá, hogy van valami, ami fontosabb, mint a reggeli kávézgatás. Ez azt jelenti, implikálja, hogy aki nem nevel gyereket, az nem jön rá, hogy van valami, ami fontosabb, mint a reggeli kávézgatás, ebből az következik, hogy akinek nincs gyereke, annak a reggeli kávézgatás a legfontosabb az életében. Ezt mondtad, habár lehet, hogy nem ezt akartad mondani. Ez következik a szavaidból, habár lehet, hogy nem tudtad, hogy ez következik a szavaidból.

Azt s mondtad, hogy aki nem tud szeretni, annak felesleges. Nem állítottad, hogy akinek nincs gyereke, az nem tud szeretni, csak amikor olyan emberről beszéltél, akinek nincs gyereke, akkor automatikusan és lazán elkeztél olyan emberekről beszélni, akik nem tudnak szeretni. Ez implikálja, hogy a kettőt, a gyerektelenséget és a szeretetre való képtelenséges legalábbis rokon dolgoknad tartod.

És így tovább.

"Az a jo kulonben hogy amig valakinek nincs gyereke az addig nem tudja elkepzelni sem hogy milyen az... "

Miért ne tudná? El tudod képzelni, hogy milyen sértő az, amikor azt mondod, hogy bizonyos dolgokat el sem tudok képzelni?

A képzelet lényege az, hogy valamit nem tapasztalsz meg, ehelyett elképzeled, megpróbálod megérteni, hogy milyen és az többé kevésbé nyilván sikerül. Mindenki mindent el tud képzelni valamilyen szinten és senki sem tud elképzelni semmit tökéletesen. Te sem tudod elképzelni, hogy a szomszédodnak milyen gyereket nevelni, tökéletesen nyilván nem. Azt sem tudod tökéletesen elképzelni, hogy milyen lehet gyermektelennek lenni idős korban.

Ebben elég gyenge teljeseítményt nyújtasz, hiszen amikor a gyermektelenekről beszélsz, akkor egyből olyan kifejezéseket használsz, hogy "aki képtelen szeretni" meg "az alkoholisták" meg "a legfontosabb a reggeli kávé". Fel sem merül benned, hogy vannak akik nem alkoholisták, képesek szeretni, nem a reggeli kávé a legfontosabb az életükben, de pl. önhibájukon kívül gyermektelenek.

Ez zavar, nem az, hogy szereted a gyerekedet vagy akármi. Az zavar, hogy az empátia tökéletesen hiányzik a szavaidból, hiányzik az érvelésedből.

"van gyereked amugy?"

Tök mindegy. Ha észrevetted semmit nem állítottam arról, hogy milyen gyermeket nevelni, hogy mit érez egy szülő. Arról beszéltem, hogy hogyan beszélnek azok, akiknek van gyerekük, mit várnak el a társadalomtól, hogyan beszélnek a gyermektelenekről.

Pipas 2020.06.05. 08:23:53

@Lorrh: "Nem elég nekik, hogy kényelmes életet élhetnek, nincs pelenkázás, mindenféle nyűg, még a társadalmi megbecsültséget is elirigylik. Na itt kezdődik a probléma."

Szerinted mindenkit, aki szaporodik meg kell becsülni?

Pipas 2020.06.05. 08:26:03

@Lorrh: "ez egy ostoba gyökér komment volt, szégyelld magad érte."

Megpróbáltam érvelni, megpróbáltam logikus állításokat megfogalmazni és azokat ésszerű gondolatokkal alátámasztani. Te ebben a hozzászólásban egyszerűen csak leírtál egy sértést.

fáskerti elvtárs 2020.06.05. 08:47:12

Én ehhez a sok okossághoz csak annyit fűznék hozzá, hogy vannak gyerekeim, és éppen azóta tartom nagyon sokra a nyugodt reggeli kávézgatást, amióta vannak.

Pipas 2020.06.05. 08:48:58

@fáskerti elvtárs: "azóta tartom nagyon sokra a nyugodt reggeli kávézgatást, amióta vannak."

:D Ez jó vót! :D

Lorrh 2020.06.05. 09:00:19

@Pipas: Látom a monthy pythonon nevelkedtél. Nem megyek bele a csapdádba.

_Wasp_ 2020.06.05. 14:35:11

Valahogy én ezt úgy fogalmaznám meg, hogy egy sima átlagembernél aki macskáról gondoskodik, egy macskával ér többet, aki egy gyermekről, az meg egy gyermekkel. Ha csak a matekot nézzük és azt, hogy egy gyermek többet ér mint egy idős ember, akkor a gyermeket szülő és arról gondoskodó nők illetve a gyermeküket nevelő férfiak, legalább kétszer annyit érnek, mint a kizárólag macskájukról gondoskodó nők, vagy a kocsmatöltelék-játékgépező férfiak, de inkább ennél is többet. Ezt csak pusztán a logika mondatja velem, és persze az érzésem is ez.

Nem mondom azt, hogy egy macska semmit nem ér, szeretem az állatokat, macskát mondjuk pont nem tartanék, mert allergiás vagyok a szőrére, de amúgy békében vagyok minden négylábúval, illetve azt sem állítom, hogy a kocsmázás nem építhet társas kapcsolatokat, vagy a videójátékozás nem fejleszthet bizonyos képességeket, illetve a pornófüggés ne lehetne remek szórakozás. Ezekre nincs igazán rálátásom, tehát könnyen lehet, hogy van bennük olyan érték amit nem veszek észre.

De azért ha egy macska vagy egy gyerek élete között kéne választanom, vagy akár ezer macska és egy gyerek.... Hát nem hiszem, hogy sok épeszű ember választaná a macskákat. Ez nyilván arra utal, hogy a macskák nagyságrendekkel kevesebbet érnek az emberek számára, tehát a macskákról gondoskodó emberek tevékenysége végtelenül jelentéktelenebb a gyermekekről gondoskodókénál, és így az életük ezen vetülete kevesebbet ér, átlagosan a személyük is nyilván értéktelenebb.

(Mielőtt félre lenne magyarázva: természetesen lehet emberileg nagyon értékes egy macskás néni, és lehet értéktelen egy szülő, csak az előbbi akkora hátránnyal indul, hogy ritkábban lesz így, mint fordítva)

És természetesen nem kell leragadni a macskáknál, akinek nincs macskája az sem lesz értékesebb semmivel annál akinek van.

Valahogy úgy alakult ki szerintem, hogy mindenki olyan értékes amennyit tesz.

Aki szülő, az tudja, hogy a másik szülő mit tesz a gyermekeiért.

Ez kb olyan, mint ahogy te azokra nézel, akik nem dolgoznak, csak a kocsmában lopják a napot egész nap miközben te tisztességesen helyt állsz a munkahelyeden. Amikor a kocsmatöltelék azzal jön, hogy ő is értékes ember, természetesen elfogadod, hiszen van emberi méltósága. Mélyen magadban viszont azért érzed, hogy teljesen nem egyenlő veled, más okból lehet értékes, de a lustasága miatt hiányzik belőle valami, ami benned megvan.

Hogy felelnél a kocsmatölteléknek arra a kérdésre, hogy ugyan nem dolgozik, merthogy nem akar, de miért érne nálad kevesebbet? Miért nem becsülöd annyira mint a társadalom többi, dolgozó tagját?

Ha te nem így vagy ezzel és ugyanannyira becsülöd, valóban szeretnél egy ilyen emberrel együtt élni, lakni, akár csak egy társasházban is? Én bizony nem hiszem.

a nagy hohohorgász 2020.06.05. 14:55:29

@Pipas: Csak szólok hogy ti akarjátok megmondani hogy szabad gondolni a gyerektelenekrol!!! A szólásszabadság jegyében. Azt pedig remélem vágod hogy egy szülő milyen hendikeppel indul az állásinterjúra!!!! Próbáljátok meg túllépni . Ha nem akarsz gyereket nem akarsz és kész.valamit nyersz vmit veszitesz vele. Az egyenleget mindenki saját maga érzi.én azt érzem hogy kevesebb lennék gyerek nélkül te nem ezt érzed.

a nagy hohohorgász 2020.06.05. 14:57:37

@fáskerti elvtárs: De ez nem jelenti azt gondolom hogy visszaadnad a gyereked? Ezt csak azt jelenti hogy szabadabb voltál gyerek nélkül. Ennyi
süti beállítások módosítása