NEManya blog

Ez itt nem egy anyablog. Ez egy nagynéni blogja.

Kezdő gazdi vagyok. Mire figyeljek? - tanácsok új cicásoknak

2020. június 04. 20:11 - NEManya

Nagyon boldoggá tesz, hogy azt látom az utóbbi időben: friss cicagazdik tanácsokat kérnek. Ha lassú ütemben is, de növekszik a felelős állattartók száma. Úgy döntöttem, összeszedek ide egy „kezdőcsomagot” olyan gazdiknak, akiknek most lesz az első cicájuk, vagy most lesz először benti cicájuk.

1: Etetés, itatás

Először is: tehéntejet NEM adunk a cicáknak. Bármennyire is javasolják a régi motorosok, jó tudni, hogy a cicák laktózérzékenyek. És lehet, hogy szerencséd van és nem lesz tőle hasmenése, de akkor sem tesz jót. Senkinek sem tesz jót, ha természetellenesen megbolygatják az emésztését, a macskáknak sem. Cicatej, laktózmentes tej, kecsketej mehet nasinak. De egyik sem tudja igazán helyettesíteni a vizet, úgyhogy mindig legyen friss, tiszta vize.

Egy éves koráig kölyöktáp, utána felnőtteknek való, mindenképpen minőségi mind száraz, mind nedves eledel. Én alapvetően prémium szárazzal etetek (pl.: Hill's, Purizon, Orijen), a fontos az, hogy minél nagyobb százalékban tartalmazzon húst, gabonát és szóját viszont semennyit, valamint lényegesnek tartom, hogy színezék- és ízfokozómentes legyen a választott eledel. Csipi az első néhány évében csak szárazat evett, nem is szerette a nedveset, ez nem okozott problémát, mert mindig is sokat ivott. A tasakos kaja egyébként a nedvességtartalma miatt kellhet, ugyanis mind a vesének, mind az emésztőrendszernek szüksége van az elegendő mennyiségű vízre. Amióta Csipi nedves kajával is kényeztetve van, csak jó minőségű konzervet, vagy tasakost kap, egyet egy nap - gyakran kettőt, de korosodó őfelségének már mindent lehet (pl.: Applaws, Lily's Kitchen, True Instinct, Animonda). A Whiskas, Felix és társai junkfoodok, olyanok, mintha te mekis kaján élnél, nulla a tápértéke, ellenben minden más káros összetevővel dugig van.

Ha valami finomsággal szeretném meglepni a macskát, főzök neki egy kevés csirkemellet (vagy amikor havonta egyszer a konyhában tevékenykedem, leesik neki néhány nyers falat), egyébként meg szintén prémium minőségű nasikat veszek neki (nem Dreamies, az szörnyen rossz a veséknek), most éppen a Healthy bites márka a kedvence. Próbáltam a száz százalék szárított májat is, ami jó drága volt, de legalább elküldött vele a picsába.
+ 1 tipp: Ha gazdaságosabb megoldást keresel, vehetsz más márkájú, szintén minőségi száraztápot és adhatod nasifalat gyanánt.

FONTOS: étel és ital messze az alomtól. Láttam olyat, hogy a macska tálkái közvetlenül az alom mellett helyezkednek el. Te sem eszel a WC mellett ülve. Miért nem? Mert nem szeretnél bármilyen rusnya fertőzést elkapni. Na ugyanezért nem etetjük, vagy itatjuk a macskát sem a latrinája szomszédságában.

Változó, hogy miből szeretnek inni a cicák, neked is ki kell tapasztalnod a saját cicád szokásait. Gyakran nem szeretik a műanyag tálakat, helyette üveg, porcelán edényekből isznak szívesen. Az én macskám az első hat évében csak egy nagyon ronda, szocializmus korabeli műanyag kancsóból volt hajlandó inni. Utána egy vödröt választott, most pedig porcelán tálkát és kristálypoharat. Mit lehet tenni? Abban adod neki, amiből megissza. Néhány macska csak folyó vizet hajlandó benyalintani, vagy éppen annyit iszik, hogy ne aszalódjon össze, számukra találták ki az úgynevezett ivókutakat. Érdemes beszerezni egyet ilyen esetben.

2: Budi

Az én macskáim mindig rohadt igénytelenek voltak, abba végezték a dolgukat, amit adtam nekik, de én a szerencsés kevesek közé tartozom mások tapasztalatai alapján, ugyanis sok cica nem szeret mindenféle almot. Ezt is ki kell tapasztalnod.
Mindenképp fedett alomtálcát javaslok, jól elnyeli a szagokat és kevésbé tudja kikotorni az almot is, miközben homokvárat épít a szarára. Így is lesz bőven körülötte, úgyhogy olyan helyiségbe tedd az almot, amit könnyű takarítani. Először vedd le az ajtót, aztán ha picit idősebb lesz a cica, vissza lehet rá rakni. Amikor hozzád kerül, egyszerűen rakd őt bele és kapargasd meg az almot, hogy lássa; az anyukája is így mutatja meg neki hogyan működik a retyó. Szerencsénkre a cicák tiszta állatok, ezért ultra gyorsan rákap majd a használatára.

Amíg kertes házban laktunk, komposztálható almot vettem, mert ez a legkörnyezetbarátabb. Hátránya, hogy jellegzetes szaga van, de folytonos takarítás és zárt alom mellett még mindig nem olyan szörnyű. Büdösnek nem büdös, de mint mondtam, elég jellegzetes, sokaknak zavaró.
Lakásban először csomósodó almot használtam, viszont a cicám rengeteget pisil, úgyhogy ez számára nem volt túl gazdaságos. Egyrészt az alom is gyorsan fogyott, másrészt nem tetszett, hogy rengeteg zacskót használtam a pucoláshoz. Ráadásul az az alom porosabb picivel, a cicám pedig köhög tőle (igen, ilyen is van).
Jelenleg az ún. „higiéniás” almot használom, ami nem csomósodik, hanem beszívja a nedvességet. A kakit egyszerűen kiszedem belőle és lehúzom a WC-n, az átpisisedett almot pedig 3-4 naponta kompletten lecserélem. Ez nekünk a sok pisi miatt gazdaságosabb és lényegesen kevesebb zacskóba kerül, ami a környezetünk szempontjából sem mindegy.
Ne felejtsd el: minden alomcsere esetén fontos kifertőtleníteni, kimosni az alomtálcát. Ez ne maradjon ki! (Csomósodó alomnál egyébként hetente tettem ezt meg.)

3: Kaparófa

Abszolút megfelel a legegyszerűbb, mezei kaparófa, rajtad múlik, hogy megveszed a pálmafa alakút, vagy azt, amiről különböző bisz-baszok lógnak, vagy esetleg kényeztetni szeretnéd egy cicavárral. Mutasd meg neki hol találja és kész.

Sajnos ettől függetlenül megeshet, hogy valami mást is szimpatikusnak talál a lakásban, ez is személyiségfüggő. Az én cicám csak a kaparót kaparja már, de fiatalabb korában megszállottja volt a szőnyegeknek, egy másik cicánk pedig a kanapé sarkába szeretett bele. (Bőrkanapé használata macska mellett nem ajánlott!) Azt, hogy mit kaparhat és mit nem, neked kell megtanítanod neki.

4: Privátszféra

A cicák néha szeretnek elvonulni. Fontos, hogy biztosíts számára olyan zugot, ahol biztonságban érezheti magát, ha sok neki a lakásban élők társasága. Ha széltében nincs hova terjeszkedni, mert mondjuk kicsi a lakás, terjeszkedj felfelé! Nálunk tele volt bújócskázó helyekkel a ház, így nem kellett utóbbihoz nyúlnom, de remek megoldás magasban fekhelyet kialakítani neki. Egyik barátnőmnél a macsek a szekrény tetején alszik például. Ha nem tud elbújni időszakosan előled, a gyerek, vagy a kutya elől, a stressz hatására különböző betegségek alakulhatnak ki nála (például a FIC).

5: Macskaháló

A szökés gátlása egy nem elhanyagolható szempont, ami magasabban elhelyezkedő lakás esetén a kiesés gátlása is. Nem, a macska nem tud száz százalékos megbízhatósággal egyensúlyozni a hetedik emeleti erkélyed korlátján. Nem azért, mert hülye, hanem mert jöhet egy széllökés, egy madár, ami elvonja a figyelmét és már meg is billent…

Ugyanígy vigyázni kell még a bukóra nyíló ablakokkal is, egy ügyesebb akrobata gond nélkül kimászik rajta és pottyan. Szóval macskabiztos háló felszerelése elengedhetetlen, ha nem akarod elszeparálni a cicát, amíg szellőztetsz, vagy esetleg ki szeretnéd engedni az erkélyre. Megoldhatod magadnak is, vagy melegen ajánlom a Macskaháló a világ végén nevű oldalt, tudnak neked segíteni ebben.

6: Jó állatorvos

A mi tapasztalatunk intő példa lehet másoknak. Most összeszámoltam, a hatodik orvosunk AZ orvos, aki megfelelően kezelte az egyik leggyakrabban előforduló macskabetegséget és ezzel megmentette az életét. Tehát biztos lehetsz benne, hogy nem lesz jó akármelyik doki, akit beajánl a szomszéd, főleg vidéken, ahol sok állatorvos lábasjószágokra specializálódott.

Érdemes érdeklődni cicás Facebook-csoportokban (Pesten hallottam macskákkal a legbiztosabb) lakóhelyed alapján, így mások tudnak neked megbízható állatorvost mondani a környékeden. Az új cicát pedig mindenképp vinni kell állatorvoshoz egyrészt az oltások és féreghajtás miatt, másrészt mert ha utcáról/házi szaporulatból befogadott macsekod van, nem árt tesztelni a halálos macskabetegségekre (FIV, FIP, FELV).

7: IVARTALANÍTÁS!

NAGYON FONTOS!
Két, egyelőre csak Facebookon megjelent posztot találsz a témában ITT és ITT, ezek részletezik a miérteket.

8: Sok-sok játék!

Rajtad múlik, milyen játékokat veszel neki, de az is igaz, hogy egy üdítős kupakkal, vagy egy alufóliagolyóval is képes órákig elszórakoztatni magát. Viszont ez nem azt jelenti, hogy nincs szüksége rád. Lényeges elem a cicatartásban, hogy meglegyen a napi lefárasztás mind fizikálisan, mind pedig szellemileg, hogy a macskád ne unatkozzon és kellőképpen kiélhesse a vadászösztönét. Erre egyébként jó megoldás egy cicatárs is, a macskák nagy része kifejezetten igényli, de vannak olyan macsekok, akik tökéletesen érzik magukat egykeként. Ilyen apukám cicája is, az a lényeg, hogy eleget játsszon vele valaki.

9: Fésülés, manikűr

Nem mindenki vágja a cicája karmait, mert van olyan macsek, aki tökéletesen lekoptatja magának a kaparófán, de sokuknál csúnyán túl tudnak nőni azok a karmok. Első alkalommal kérd meg az állatorvost, meg fogja mutatni neked, meddig vághatod, utána már te is meg tudod csinálni. Kivéve, ha annyira vehemens a macskád, hogy kevlárba kellene öltöznöd hozzá. Ilyenkor bízd csak rá az állatorvosra!

A fésülés szükségessége a cicád bundájától függ. Husszú szőr esetén gyakrabban kell kozmetikázni, mert előfordulhat, hogy csomósodni kezd, ha pedig berasztásodik, szörnyen fájdalmas lehet a cicának, nem beszélve arról, hogy a bőr sem tud alatta megfelelően lélegezni. A rövid bundával ékeskedő macsekunkat hetente egyszer fésülöm át (itt ajánlom a Furminátor márkát), de mivel a kefe, amit használok nemcsak fésül, hanem vágja is a szőrt, 10-15 percnél tovább nem dögönyözöm vele, mert nem akarom megkopasztani. Ha azt látom, hogy elenyésző mennyiségű szőr jön ahhoz képest, mint az elején, késznek nyilvánítom.

Ide beszúrnám, hogy sokan fürdetik is a cicákat, de én azt a tábort erősítem, aki ezt nem tartja szükségesnek. Alapvetően a cicák nagyon igényesek önmagukra, tisztogatják a saját bundájukat éppen eleget, sem a szőrük, sem a bőrük nem igényli az ember általi fürdetést. Ha megy a hasa és van egy teleszart kis pamacs a fenekén, az más. Akkor bizony lánckesztyű, három miatyánk és mehet a tisztogatás.

10: Szőroldás

Nálam a szőrlabda-hányás művészete nem létezik, ezért szinte nem is magától értetődő, pedig figyelni kell rá. Fontos, hogy a szőr, amit mosakodás közben lenyel a cicád, távozni szeretne majd valahogy. A legendákból tudjuk, hogy a legegyszerűbb, amikor a szőnyegre okádja és felszeded. Ehhez biztosíts neki macskafüvet (búzafű is tökéletes a helyi gazdaboltból cserépben, sok cica ugyanis jobban szereti, mint a direkt nekik szánt dobozos macskafüvet).

A másik megoldás a szőr feloldására kifejlesztett száraztáp, cicanasi, vagy paszta (ezek vannak nálunk). Így kihányni nem fogja, ne ijedt meg, mindössze elegánsan távozik a kakival.

11: Balesetmentesítés

Ha cicád van, az olyan, mintha lenne egy kisgyereked, aki szó szerint mindennel képes balesetezni a ház falain belül. Mielőtt rövidebb, vagy hosszabb időre egyedül hagynám, mindig alaposan körülnézek a lakásban. Amiről el tudod képzelni, hogy veszélyes lehet rá, az veszélyes is. Feszültség alatt lévő vezeték (megrágja), zsinórok, cérna, gombolyag (beletekeredik és képes megfojtani magát), olló, kések, villák elérhető távolságban (addig táncol vele, amíg magába állítja), nehéz tárgyak magasabban a padló szintjénél úgy, hogy azokat el is éri (bármit képes magára rántani).

FONTOS: mindig, minden mosás elindítása előtt keresd meg a macskát! Igen, befekszik a mosógépbe.

Talán ezek az elsődleges, legfontosabb dolgok, de jó tudni, hogy cicagazdinak lenni is olyan, mint szülőnek. Naponta találkozol majd valami újdonsággal, sokszor olyasmivel, hogy legszívesebben sírva fakadnál. Ilyenkor SÍRJ! Aztán vegyél egy nagy levegőt és kérj tanácsot az aktuális problémával kapcsolatban tapasztaltabb gazdiktól, akik nagyon szívesen fognak neked segíteni, akár a fent említett csoportban, akár itt a blogon bármelyik cicás poszt alatt.
Boldog cicás éveket!

raul-varzar-1l2wav8gliq-unsplash.jpg

NEManya

27 komment
Címkék: állattartás

A bejegyzés trackback címe:

https://nemanya.blog.hu/api/trackback/id/tr6715740802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.06.05. 11:29:47

A legfontosabb a kemény kéz és a szigorú tekintet. Így dől el, ki kinek lesz a gazdája, mi a macskának, vagy ő nekünk.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.06.05. 11:53:34

ezt nem szakerto irja ugye? pl rogton az elejen laktozerzekenyseg de kecsketej mehet. amiben ugyanaz a tejcukor van, lenyegeben ugyanannyi.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2020.06.05. 12:12:25

nem figyeltél eléggé
lett macskád.

nnnnnnnn 2020.06.05. 12:28:09

amire figyelj még az az hogy értelmes pali nem fog veled leállni ezentúl :D

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.06.05. 13:29:53

@KARAK TERi: az jo cikk volt. en kikerestem benne hogy mi a tok az a panszexualis. most mar tudom hogy az annyira biszex hogy nem csak az nem erdekli hogy a masik ferfi vagy no, hanem az sem hogy a masik ferfinak vagy nonek vagy esetleg barmi masnak gondolja magat. ez egy nagyon progressziv dolog :)

Örömhernyó 2020.06.05. 15:21:13

Aki macskáért pénzt ad, az nemnormális.
Macskája lesz az embernek, nem veszi. Ingyen terem a szabadban. Nem különlegesek, egyik olyan, mint a másik.
A macskák az állatvilág kurvái. Kizárólag érdekből vannak az ember mellett. Ha az ember meghal, egy hűséges kutya esetleg vár pár napot a lakásba bezárva, majd éhségtől vezérelve megeszi a halottat. De néhány kutya éhenhal inkább. A macska egy percet se vár, megeszi a lágyszöveteidet.
A macska élhet az ember mellett érdekből, de gyakorlatilag akárkire lecseréli, ha érdeke úgy kívánja.
Mohamed próféta utálta a kutyákat, a macskákat szerette. Ez elég ok, hogy megítéljük őket, madarat tolláról.

A macskánák arra kell figyelni, hogy jó szögben és kellő erővel rúgjuk fejbe, mert könnyen túlél egy félresikerült rúgást.

elbé 2020.06.05. 15:36:48

@nnnnnnnn: 170es IQ elég értelmes? Remélem, mert, akkor tisztelettel kijelenthetjük, hogy faszságot írtál. :)
Ha nem, akkor én kérek elnézést.

elbé 2020.06.05. 15:38:42

@Örömhernyó: Őszintén érdekel, hogy te magadtól vagy ilyen retardált, vagy valaki segített?

nnnnnnnn 2020.06.05. 15:55:58

@elbé: igaza van, macska csak a városiaknak olyan nagy szám, vidéken kb fogyóeszköz, egyébként pedig káros, kipusztítja a madarakat, és szaporodik mint az üszök.

másrészt értelmes ember nem akar olyan lakásban lakni ahol a jóisten is macskaszőrös, hugyszag terjeng és nem lehet kétpercre előlhagyni semmilyen ételt, a macska a szaros tappancsaival meg mindent összejárkál.

ayachan 2020.06.05. 15:56:36

@nnnnnnnn: aha mert ez így működik. Akinek van macskája, annak nincs értelmes párja. Mesélj még!

elbé 2020.06.05. 16:58:21

"@nnnnnnnn: elbé: igaza van, macska csak a városiaknak olyan nagy szám, vidéken kb fogyóeszköz, egyébként pedig káros, kipusztítja a madarakat, és szaporodik mint az üszök.

másrészt értelmes ember nem akar olyan lakásban lakni ahol a jóisten is macskaszőrös, hugyszag terjeng és nem lehet kétpercre előlhagyni semmilyen ételt, a macska a szaros tappancsaival meg mindent összejárkál"

Nem szeretem a macskákat. Pesti születésűként sem akartam, majd később Somogyba (egy picsányi faluba) költözve sem.
Mindkét fenti megállapítás igaz, sajnos.

A mentalitás a baj. Ha ivartalanítanák vidéken is és nem raknák ki az udvarra, (vagy megfelelően körbe lenne kerítve a tercia) mondván "az állat helye kint van", akkor a káros hatásai eliminlódnának. Nem lenne kóbor macska, ami felzabálja a madarakat, nem szaporodna, mint a penész pl.

Csak hát ide el kéne jutni fejben. Na ez a feladat.
Most ezzel azt állítod többezer emberről, hogy nem értelmesen?
A szőr igaz, mindenhol ott van. De! képzeld van rá megoldás. Kapaszkodj meg: úgy hívják takarítás. Amit a macskatartók frekventáltabban végeznek.
Hugyszag is csak akkor van, ha nincs cserélve időben az alom. A szaros tappancs még nagyon ritka. Ha megy a hasa a kis szörnyecskéknek és nem figyelve belép, na igen, akkor vegigtopog a lakáson.
A macska egyébként az egyik legtisztább állat, szóval ez így nem igaz.

Mondom ezt úgy, hogy hasonló hiedelem-rendszerrel költöztem össze eggyel, vagyis hát párommal, akivel járt így bónuszba a macska, akit én csak KisSzarnak hívok.
Taníthatóak, mint a kutyák, több türelemmel.

Attól hogy valaki kedveli a macskákat, attól még nem lesz barom. Induljunk csak ki belőled, tisztelettel. :)

a nagy hohohorgász 2020.06.05. 17:16:19

Arra figyelj hogy a macska nem gyerek... Hahaha

a nagy hohohorgász 2020.06.05. 17:36:05

@a nagy hohohorgász: Nem elítélve a posztert. De azért elég durva hogy a macskát manikűröshöz viszi de gyereket nem szül mert az nyug!!!! Ha ez normális akkor én tényleg aberrált vagyok.... Bmeg ezt a gyökér világot...

a nagy hohohorgász 2020.06.05. 17:37:25

@a nagy hohohorgász: Ja és az aberráltsagomra büszke vagyok

nnnnnnnn 2020.06.05. 18:04:01

@elbé: nincs bajom a macskákkal. de ettől még nem tartok. nem lakásba való. senem kertbe. sehova nem való. lakásba azért nem mert állatkínzásnak tartom, kertbe meg azért nem amit te is leírtál, felborítja az ökológiai egyensúlyt. ezért mondom hogy aki macskát tart az nem értelmes. legalábbis ebben a tekintetben. értelmes ember nem tart macskát ahogy vizilovat vagy krokodilt vagy tigrist vagy zsiráfot sem.

Almandin 2020.06.06. 00:50:24

@nnnnnnnn: Az ember felborítja az ökológiai egyensúlyt. Tehát, aki embert tart, nem normális:)

Almandin 2020.06.06. 00:54:40

@Örömhernyó: Rengeteg szeretet van a cicukákban. Én sokat ismertem, mind egyéniség. Egyik se a sajátom volt. A többség egy falatot se kapott tőlem, szeretetet annál többet, amit viszonoztak is (ennyire érdeklények).
A fejberúgásra való tanácsadás undorító. De ha jól emlékszem, te ajánlgattál olyan megoldásokat, ami szerint a szomszédkonfliktus egyik rendezési módja a szomszéd állatának bántása.

Almandin 2020.06.06. 01:20:43

@Almandin: Itt az ominózus beszélgetés, acycloren néven kommentelt az örömtelen hernyó:
itelet-pazmany.blog.hu/2019/07/26/tul_hangos_a_szomszed
Szégyellhetné magát, hogy cicák fejberúgását javasolja egy blogon.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.06.06. 13:49:56

amugy ja, a macskak sok allatot megolnek, allitolag egy rakas faj kihalt miattuk. raadasul macskak mindenhol vannak es sokszor ok allnak a helyi taplalkozasi lanc csucsan. ahol az ember kiszoritja a termeszetes elovilagot, a macskak ott is megtalaljak a helyuket. ketsegkivul az evolucio nyertesei.

Örömhernyó 2020.06.10. 12:37:04

@Almandin: A szomszédok ősidőktől kezdve úgy küzdenek egymás ellen, hogy leverik a másik gyümölcsfájának termését, ellopják a gabonáját, lemérgezik a kutyáját, macskáját, megfarkalják a feleségét, meghúzzák a kocsiját. Szerinted én találtam ki ezeket? Nem erről szól az emberi történelem meg minden mitológia, vallási példázat, tanmese? Ez az alapállás, ez az ember alapbeállítódása, ez a standard, a "normális".

A macska nem egy veszélyeztetett faj, ellenben a házimacskák és az elvadult, kóbormacskák is irdatlan mennyiségű madarat, kisemlőst gyilkolnak le csupán szórakozásból. Az egeret fogó macska mítosza hamis, sokkal több énekesmadarat ölnek le, akkor is, ha nem éhesek.
Ez van. Aki egy macskát megöl, az más állatok ezreinek életét menti meg.
Továbbá a macskaimádat Mohamed próféta óta része az iszlám kultúrának. Ez azt hiszem nem túl jó ajánlólevél a macskák számára.

Gery87 2020.06.11. 02:05:56

@Örömhernyó:

A macska legalább nem egy szolgalelkű lihegő seggnyaló mint a kutya, hanem van saját élete, akarata...:) Normális ember pedig tartja lakásban a háziállatát kivéve ha az egy pontagyú aranyhal...és nem azzal kezdi a napot hogy lemegy hajnalban a 3-dikról szaratni...
És nem akarja napi 24-ben dróton rángatni a szerencsétlent....
Ha meg annyit nem tudsz elérni hogy egy cica pár percig doromboljon és simogathasd akkor veled van a baj.....tovább meg ép lelkű ember nem molesztál egy állatot úgyse....mert van élete és dolga:D

A kutyások mind irányítás mániákus, hatalmaskodó alakok....arra kell a kutya hogy legyen kit ugráltatni meg lebaszni...
Szóval ilyeneket én is tudok írni.

Almandin 2020.06.12. 19:04:29

@Örömhernyó: Elég pszichopata logikád van, hogy a fent leírtak szerinted a norma. Kárt okozni másnak, lopni-csalni-erőszakoskodni.
Mindig is sejtettem, hogy erkölcsileg fogyatékos vagy. Minél több hsz-edet olvasom, annál inkább meggyőződöm erről.

Pierr Kardán 2020.06.12. 19:06:45

@Örömhernyó: "A szomszédok ősidőktől kezdve úgy küzdenek egymás ellen, hogy leverik a másik gyümölcsfájának termését, ellopják a gabonáját, lemérgezik a kutyáját, macskáját, megfarkalják a feleségét, meghúzzák a kocsiját. "

Bakker, hol nőttél te föl?!?!

Csak azért kérdem, hogy messze kerülni tudjam a környéket, meg az onnan származókat :-(

Almandin 2020.06.12. 20:10:20

@Pierr Kardán: Simán pszichopata, a saját beteg elméjéből indul ki.
A koronavírust néhány hónapja áldásnak nevezte. No comment.

Ilia 2020.06.13. 17:58:02

@Örömhernyó: Teljesen fölösleges cifrázni a nickneved, elég lenne ennyi: Hernyó. A legundorítóbb fajtából.
süti beállítások módosítása